Crostini z szynką i pomidorami
Artykuł zewnętrzny
Crostini na imprezy dla wszystkich.
Składniki
2 twarde pomidory
4-5 plasterków szynki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii lub świeżej
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
bagietka (może być też długa bułka)
4-5 plasterków szynki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii lub świeżej
sól
pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
bagietka (może być też długa bułka)
Szynkę pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Dodać umytego, pokrojonego w kostkę pomidora oraz zmiażdżony czosnek. Podsmażyć wszystko przez ok 3 minuty.
Doprawić solą ,pieprzem,bazylią i octem balsamicznym. Wystudzić.
Pokroić bagietkę lub bułkę na kromeczki. Zapiec w 250 st C z termobiegiem około 3-4 min lub w tosterze. Na chłodne zapieczone kromki ułożyć farsz.
Smacznego.