Crostini z bakłażanem, cukinią i pomidorkiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki
cukinia
bakłażan
10 kromek czerstwego chleba
pomidor
szczypta oregano
oliwa z oliwek extra vergine
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie
– Z każdej kromki chleba wykrawamy dwa kółeczka (najlepiej tak jak robimy to z pierogami – przy pomocy szklanki)
– Chlebowe kółeczka opiekamy na grillu z obu stron, razem z umytym bakłażanem (wcześniej moczonym w osolonej wodzie i osuszonym) i cukinią pokrojonymi na plastry. Doprawiamy oregano, solą oraz pieprzem. Odkładamy na talerz pokryty papierowym ręcznikiem
– Pomidor myjemy, wrzucamy na chwilę do miski z gorącą wodą, a następnie do miski z lodowatą wodą. Obieramy za skóry, kroimy w kosteczkę.
– Każdą z grzanek nacieramy z obu stron czosnkiem, nakładamy kolejno bakłażan, cukinię i pomidorek.