Córka robi ze mną to ciasto z wiśni. Znika do ostatniego okruszka
Wiśnie w cieście to sprawdzony, smaczny i zdrowy sposób na pyszny deser do popołudniowej kawy. To ciasto robimy z córką bardzo szybko, jest banalnie proste i zawsze wychodzi puszyste i wyrośnięte. Pamiętajmy, aby wiśnie wydrążyć przed ich włożeniem do ciasta.
Wiśnia to źródło sporych ilości żelaza, miedzi, sodu, manganu, potasu, fosforu, wapnia czy witaminy C, P, A oraz z grupy B. W wiśniach obecne są również pektyny, która przyśpieszają tempo trawienia i obniżają poziom „złego” cholesterolu.
Pomagają pozbyć się z organizmu szkodliwych toksyn, dzięki zawartym w nich antyoksydantom i uszczelniają naczynia krwionośne oraz zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu. Wiśnie chronią nas przed cukrzycą, schorzeniami układu moczowego oraz koją nasze nerwy. Ponad to stymulują produkcję serotoniny w mózgu, dzięki czemu poprawiają nasz nastrój, z kolei melatonina reguluje nasz rytm snu.
Wiśnie doskonale zaspokajają głód i są niskokaloryczne, dlatego są polecane osobom odchudzającym się. Garść wiśni zawiera tylko ok. 30 kalorii. Z badań amerykańskich ekspertów wynika, że regularne spożywanie wiśni może zredukować tkankę tłuszczową, zwłaszcza brzuszną. Warto włączać je więc do naszej diety przygotowując z nich kompoty, dżemy, soki i tak jak w tym przypadku dodając do wypieków.
W podanym poniżej przepisie zastosowałam jogurt, ale jeśli nie macie go akurat w kuchni możecie zastosować mleko lub np. maślankę. Po upieczeniu i ostudzeniu siadamy z córką na tarasie i rozmawiamy przy kubku kakao lub kawy zajadając ten pyszny deser. Czasem wpadają sąsiadki i zawsze proszą mnie o przepis, zdziwione, że robi się je tak szybko.
Ciasto z wiśniami do popołudniowej kawy
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody
- 3/4 szklanki oleju,
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 szklanka wiśni,
- cukier puder
Do dużej miski włożyć jajka i ubić z cukrem na puszystą masę, dodać olej, jogurt oraz proszek wymieszany z proszkiem i sodą, dokładnie zmiksować. Wyłożyć do naczynia do pieczenia, na wierzch ułożyć wydrążone wiśnie, piec około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem najlepiej przez sitko.