Co zrobić z selera naciowego – różne przepisy
Seler naciowy szturmem podbija polską kuchnię, choć nie każdy przepada za jego smakiem. Ta popularność wynika głównie z właściwości odchudzających i oczyszczających tego warzywa, ale nie tylko. Zielona łodyżka to także źródło witamin, błonnika oraz minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasz organizm.Cenne właściwości selera naciowego sprawiają, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas.
Właściwości:
Seler naciowy znany jest głównie dzięki właściwościom odchudzającym. Jest bardzo niskokaloryczny i hamuje apetyt, więc osoby na diecie odchudzającej mogą go traktować jako częstą przekąskę.
Seler naciowy oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii. Ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia dzięki zawartości błonnika. Działa moczopędnie i poprawia pracę serca. Dostarcza żelaza i fosforu.
Źródło witamin C, B i E – chroni skórę i organizm przed wolnymi rodnikami
Źródło wapnia – wspomaga walkę z osteoporozą.
Źródło potasu i magnezu – pomaga walczyć ze stresem.
Źródło sodu i potasu – usuwa nadmiar wody z organizmu i zmniejsza ryzyko obrzęków, nadciśnienia i kamicy nerkowej.
Zaliczamy go do afrodyzjaków, gdyż wzmaga popęd seksualny.
U niektórych osób mogą wystąpić reakcje alergiczne na to warzywo. Nadmierne ilości selera naciowego nie są zalecane kobietom w ciąży oraz osobom mającym problemy z nerkami. Także w przypadku zażywania niektórych leków np. w schorzeniach tarczycy, należy skonsultować się z lekarzem przed spożyciem selera naciowego.
Kuracja odmładzająca:
Pół szklanki soku z selera naciowego wymieszana z połową szklanki soku z jabłek – taki eliksir wypijany codziennie rano na czczo wygładza cerę, oczyszcza organizm oraz dostarcza przeciwutleniaczy i witamin. To dobry początek dnia.
Bomby witaminowe:
Prosty koktajl z pomidorów i selera naciowego
Składniki:
3 pomidory, najlepiej malinowe
2 łodygi selera naciowego
Szczypta pieprzu i soli morskiej do smaku
(opcjonalnie: natka pietruszki)
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Usuń gniazda nasienne, a resztę pokrój w kostkę i wrzuć do blendera. Po opłukaniu selera naciowego, pokrój łodygi na mniejsze kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj przyprawy, a następnie zmiksuj całość. Smacznego!
Koktajl warzywno-owocowy z selerem naciowym
Składniki:
4 łodygi selera naciowego
1 burak
1 mały ogórek
1 kiwi
Kilka plasterków świeżego ananasa
1 banan
(opcjonalnie: natka pietruszki)
Sposób przyrządzenia:
Łodygi selera kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy plastry ananasa oraz obranego buraka, kiwi, banana, ogórka. Miksujemy wszystko do momentu uzyskania gładkiej konsystencji koktajlu.
Sałatka z selerem naciowym
Składniki:
Paczka selera naciowego
Kukurydza – 1 puszka
Ananas – 1 puszka
Jabłko
szklanka ugotowanego ryżu
kilka łyżek majonezu wg uznania
Sposób przyrządzenia:
Łodygi selera sparzyć, pokroić w kostkę i wrzucić do miski z ugotowanym ryżem. Dodać odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę owoce, kilka szczypt pieprzu i soli, kilka łyżek majonezu i gotowe.
zobacz również:
Dieta sałatkowa – skuteczność i pomysłowe przepisy
Dieta wiosenna z nowalijkami
Zbilansowana i zdrowa – skuteczna dieta odchudzająca
Dieta wątrobowa – usuwanie toksyn