Łąka to miejsce, w którym możemy się zrelaksować, nacieszyć oko pięknymi widokami i … znaleźć coś smacznego!
Wiele smacznych i zdrowych roślin jadalnych można znaleźć pośród pospolitego zielska, polnych i niektórych ogrodowych kwiatów. Potrafią zamienić stół w pachnącą łąkę, a zwykłą potrawę w wykwintne danie.
Mlecz, stokrotki, lebioda, bratki polne, ogórecznik, nagietki, nasturcje… Jadłaś je kiedyś? Warto spróbować, jak smakują. Sposobów wykorzystania w kuchni chwastów i rozmaitych kwiatków jest naprawdę wiele. Można je przyrządzać tak jak warzywa albo dodawać do potraw jako przyprawy. Świeże pączki stokrotek są oryginalnym uzupełnieniem zielonej sałaty, a listki mleczu uświetniają smak zwykłego twarogu. Zupa pomidorowa posypana kwiatkami ogórecznika czy letni drink z kostkami lodu, w których zatopiono płatki bratków, to prawdziwe dzieło sztuki nie tylko kulinarnej.
Chwasty są niskokaloryczne, zawierają dużo witamin, soli mineralnych, mikroelementów, olejków eterycznych i błonnika. Korzystne, a nawet lecznicze działanie tych roślin na organizm jest znane od niepamiętnych czasów.
Liście, kwiaty, łodygi
Wartość odżywcza rośliny zależy od okresu wegetacyjnego, dlatego warto wcześniej dowiedzieć się, kiedy przypada czas najkorzystniejszy do rozpoczęcia zbioru. Niektóre kwiaty zbiera się jeszcze w pąkach, inne zaraz po rozwinięciu. Nie mogą one być mokre ani wilgotne od rosy, dlatego najlepiej zbierać je w południe w pogodny dzień. W zależności od gatunku można ścinać cały kwiatostan, zrywać poszczególne kwiaty albo tylko odrywać płatki.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze są młode liście i pędy, dlatego powinno się je zrywać przed kwitnieniem. Ale nie na zapas, bo nie nadają się do dłuższego przechowywania. Korzenie wydobywa się, gdy roślina jest w spoczynku, na wiosnę albo jesienią. Łatwiej je wyrwać, gdy ziemia jest wilgotna.
Rośnie na łąkach i trawnikach. Najobficiej kwitnie w maju. Liście zbiera się do czerwca, bo później stają się gorzkie, pąki zaś od kwietnia do października, a korzenie wczesną wiosną i jesienią. Młode listki dobrze komponują się z sałatą i pastami do pieczywa. Jeśli są gorzkie, trzeba powycinać nerwy albo obgotować, dwu-, trzykrotnie zmieniając wodę. Liście przyrządza się jak szpinak, a także dodaje do zup, korzenie – jak marchew. Z pąków można zrobić syrop, wino lub je zamarynować.
Korzyści: Jest źródłem witamin B, C, beta-karotenu, minerałów. Przyśpiesza trawienie, poprawia pracę wątroby, działa moczopędne i antystresowo.
Nasturcja
Korzyści: Zawiera sole mineralne, olejki eteryczne, błonnik. Ma działanie bakteriobójcze, zalecana zwłaszcza w zakażeniach dróg oddechowych i moczowych.
Bratek polny (fiołek trójbarwny)
Występuje na ugorach, polach, przydrożach i wzgórzach. Delikatny kwiatek ma najczęściej górne płatki w kolorze fioletu, boczne i dolny – żółte. Ale są też bratki fioletowe z żółtym środkiem. W kuchni wykorzystuje się kwiatki, które można zbierać od kwiet
Korzyści: Zawiera dużo witaminy C i mikroelementy. Reguluje przemianę materii, wzmacnia naczynia krwionośne, działa moczopędnie i odtruwa organizm. Bratki stosuje się w infekcjach dróg moczowych, nadciśnieniu i chorobach oczu. Poprawiają wygląd cery i są niezastąpione w leczeniu trądziku młodzieńczego.
Podbiał pospolity
Rośnie na nasypach, wilgotnych polach, glebach gliniastych. Łodyga podbiału jest pokryta czerwonawymi łuskami i zakończona koszyczki
Korzyści: Jest źródłem kwasów organicznych, minerałów, mikroelementów. Ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze. Łagodzi podrażnienie dróg oddechowych przy przeziębieniu.
Stokrotka
Ukwieca pastwiska, łąki, rośnie dziko przy miedzach, na polanach i trawnikach. Jadalne są pąki, kwiaty i młode liście. Listki wraz z pąkami zbiera się wiosną i jesienią, kwiaty od wiosny do pierwszych przymrozków. Liście i pąki można dodać do sałatek, sosów i zup, masła ziołowego, past, omletów. Pąki nadają się do marynowania tak jak kapary. Kwiaty wzbogacają smak i są ozdobą potraw i napojów, można zrobić z nich syrop. Bardzo ciekawie wyglądają kwiaty stokrotki pływające w zupie lub zapieczone w podpłomyku czy omlecie.
Korzenie również nadają się do jedzenia (gotowane lub na surowo) ale trzeba je starannie oczyścić z ziemi. Z części nadziemnej
Korzyści: Zawiera dużo witaminy C, beta-karoten, olejki eteryczne, flawonoidy, białka, cukry, sole mineralne. Ma działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, przeciwkrwotoczne. Przyśpiesza gojenie się ran i wchłanianie krwiaków.
Syrop stokrotkowy: 250 g kwiatów stokrotki, pół cytryny, 40 g cukru, 3-4 szklanki wody. Kwiaty parzymy wrząca wodą, dodajemy do nich cząstki nie obranej cytryny i pozostawiamy aż puszczą sok. Następnego dnia sok odcedzamy przez płótno, słodzimy cukrem i podgrzewamy aż zgęstnieje
Lebioda (komosa biała)
Można ją sp
Korzyści: Zawiera białka, cukry, wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminę C. Pobudza pracę jelit, wzmacnia organizm.
Nagietek
Kwitnie od czerwca do późnej jesieni. W środowisku naturalnym spotyka się najczęściej rośliny o pojedynczych żółtopomarańczowych koszyczkach, ale do zbioru nadają się też pełnokwiatowe odmiany ogrodowe. Zastosowanie w kuch
Korzyści: Dostarcza beta-karotenu, flawonoidów, fitosteroli. Ma działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne i napotne. Stosuje się w zaburzeniach przewodu pokarmowego i pęcherza. Przyśpiesza gojenie się ran. Jako przyprawa mogą zastępować szafran. Ponadto dodaje się je do zup, makaronów, sosów oraz do zabarwiania, np. ryżu. Młode listki są dobrym składnikiem sałatek.
Ogórecznik
Rośnie na ł
Korzyści: Zawiera magnez, potas, kwasy organiczne, flawonoidy. Działa moczopędnie i przeciwzapalnie, pobudza przemianę materii, wzmacnia nerwy.
Materiały: www.survival.strefa.pl, www.niam.pl, www.poradnikzdrowie.pl
Zobacz również:
- Co nam daje las?
- Co nam daje nordic walking?
- Estetoterapia: kontakt z naturą uzdrawia
- Lista ekstremalnych terapii