Co przygotować na romantyczną kolację we dwoje?

24 stycznia 2012, dodał: Larcenciel
Artykuł zewnętrzny

Jeśli chcecie spędzić romantyczny czas we dwoje, przygotujcie razem kolację, a do każdego dania dodajcie afrodyzjaki: orzechy, krewetki, bazylię, czekoladę, cynamon lub imbir. Niech to będzie gorący wieczór…

Sałatka z orzechami

1 średni seler, 1 duże jabłko, 200 g łuskanych orzechów włoskich, 2 łyżki majonezu, 1 szklanka śmietany, sok z 1 cytryny, cukier i sól

Posiekaj grubo orzechy. Obierz seler i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop go sokiem z cytryny. Obierz jabłko, zetrzyj na tarce i połącz z selerem. Następnie dodaj orzechy. Śmietanę delikatnie zmieszaj z majonezem, przypraw do smaku cukrem i solą. Sałatkę polej sosem śmietanowo-majonezowym, po czym całość dobrze wymieszaj i udekoruj orzechami.

Orzechy w miodzie

50 g zmielonych migdałów, 100 g cukru, 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy, 30 połówek orzechów włoskich

Migdały wymieszaj z połową cukru i wodą z kwiatu pomarańczy na jednolitą masę. Masą posklejaj połówki orzechów (po dwie). Resztę cukru podgrzewaj na patelni z kilkoma kroplami wody,aż utworzy się karmel. Zanurzaj w nim na chwilę orzechy i szybko przekładaj je na pergamin, aby karmel zastygł.

Makaron z pesto własnej roboty

2 małe pęczki bazylii, ząbek czosnku, łyżka orzeszków pinii, łyżka tartego parmezanu, 100 g oliwy z oliwek, sól

Liście i łodygi bazylii umyj, starannie wysusz i dokładnie utrzyj w moździerzu albo zmiksuj w blenderze z dodatkiem czosnku, sera, oliwy z oliwek i orzeszków pinii. Całość przypraw do smaku solą. Ugotuj swój ulubiony makaron,np. spaghetti, penne albo wstążki i wymieszaj z sosem. Podawaj udekorowany listkami bazylii i posypany tartym parmezanem.

Babeczki z czekoladą i cynamonem

Tabliczka gorzkiej czekolady, 150 g masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, pół szklanki cukru pudru, cynamon

Czekoladę i masło rozpuść razem w wodzie. W misce ubij jajka z cukrem pudrem, dodaj mąkę i wlej ostudzoną masę czekoladową. Całość delikatnie wymieszaj i dodaj pół łyżeczki cynamonu. Wysmaruj masłem cztery foremki i wlej czekoladowe ciasto. Piecz 7-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawaj na ciepło. Babeczki najlepiej smakują ze świeżo ubitą śmietaną kremówką z dodatkiem cukru pudru.

Zobacz również:

  1. Co przygotować na walentynkową kolację?
  2. Naturalne afrodyzjaki
  3. Przepisy na różne muffinki: szybkie i słodkie ciasteczka
  4. Kawowe i czekoladowe desery – przepisy na smakołyki do kawy