Co jeść, aby mieć szczupłą talię?

19 sierpnia 2013, dodał: paola321
Artykuł zewnętrzny

Szczupła talia i płaski brzuszek to marzenie każdej kobiety. Zwłaszcza w okresie wakacyjnym walczymy o zrzucenie każdego centymetra z brzucha. Kto powiedział, że nie można smacznie jeść i jednocześnie uzyskać płaskiego brzucha? Ćwiczenia ćwiczeniami, ale praca nad brzuchem i talią zaczyna się w kuchni. Zapraszam do lektury!

 

1. Błonnikimages

Błonnik przyspiesza przemianę materii, metabolizm, tak więc pozwala o wiele szybciej spalić to, co zjadłaś. Błonnik jest niezbędny w codziennej diecie, a jeśli zależy Ci na płaskim brzuchu, powinnaś spożywać go więcej. Błonnik jest naturalnym składnikiem warzyw, owoców, zbóż i nasion.

Źródła błonnika: ciemny makaron, kasze, brązowy ryż, razowe pieczywo, otręby, fasola, soja, czerwona kapusta, marchew, orzechy, suszone owoce, jabłka, gruszki, truskawki, porzeczki.

 

2. Beta – karoten

Produkty o wysokiej zawartości beta – karotenu zmniejszają odkładanie tłuszczu w okolicach talii i brzucha. Na rynku dostępne są tabletki z beta – karotenem, ale czy ich łykanie jest konieczne? Jest wiele smacznych produktów spożywczych, które zawierają ten cenny składnik. Beta – karoten  to barwnik występujący w żółtych i pomarańczowych owocach oraz zielonych warzywach liściastych.

Źródła beta – karotenu: marchew, dynia, pomidory, morele, brzoskwinie, melon, mango, szpinak, kalafior, brokuły, szparagi, groszek, suszone śliwki, sałata, wiśnie, włoska kapusta.

 

3. Kwasy omega – 3 

Te kwasy tłuszczone usprawniają oczyszczanie organizmu z toksyn i złogów, a co za tym idzie, przyczyniają się do zachowania płaskiego brzucha. Wspomagają również procesy trawienne i przyspieszają metabolizm. Są również odpowiedzialny za redukcję tkanki tłuszczowej i hamowanie powstawania nowej.

Źródła kwasów omega – 3: łosoś, sardynki, makrela, pstrąg, dorsz, małże, ostrygi, krewetki, olej rzepakowy, nasiona lnu, orzechy, produkty sojowe, migdały, masło, pestki dyni, jajka, mięso, olej z dzikiej róży.

 

images

4. Białko

Białko odgrywa ważną rolę w organizmie – buduje tkanki i narządy. Jemu zawdzięczamy prawidłowe procesy trawienne organizmu. Białko buduje „rusztowanie” ciała, dbając, aby nasza skóra była napięta i jędrna.  Dlatego tak ważne jest, aby codziennie dostarczać sobie białka – osoby na diecie odchudzającej powinny spożywać 1,2 g białka na każdy kilogram ciała.

Źródła białka: mięso, jaja, nabiał, ryby, mleko i jego przetwory, fasola, soja, migdały, pistacje, tofu, nasiona lnu, sezamu i słonecznika, naturalne kakao w proszku, czosnek, cebula.

 

 zobacz również:

  1. Jak trenować z hula hop?
  2. Crunch – piękny brzuszek w 8 minut!
  3. Jakie wybrać hula-hop?
  4.  Jak wyrobić sobie talię osy?

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...