Co było pierwsze? Jajo czy kura?

Avatar photo
14 kwietnia 2011,
dodał: Emilia Stasiak
Artykuł zewnętrzny

To pytanie dręczy i męczy naukowców od dawien dawna. Pewnie każdemu z nas zdarzyło się zadać to pytanie chociaż raz w życiu. Aż w końcu naukowcom udało się w końcu rozwikłać tę zagadkę. Mają na to niezbite dowody.

A jak wyglądały do tej pory tłumaczenia?

Według Biblii pierwsza była kura: „ tak stworzył Bóg (…) wszelkie ptactwo skrzydlate różnego rodzaju”, błogosławił je i nakazał mu się rozmnażać (Księga Rodzaju, 1:21-22).

Naukowcy skłaniają się jednak do tezy, że najpierw powstało jajo. Rodzicami kurczaka, który się z niego wykluł, było dwoje zwierząt, z punktu widzenia ewolucji  „jeszcze nie kur”. Kiedy komórka jajowa matki („jeszcze nie kury”) połączyła się z plemnikiem ojca („jeszcze nie koguta”), doszło do mutacji. Komórki dzieliły się i dzieliły, aż uformowały pierwsze jajo, które zniosła „ostatnia jeszcze nie kura” (jakież musiało być dla niej zdziwienie). A potem wykluł się z niego kurczak.

Jednak tłumaczenie to nie rozwiązuje tego dylematu, bo nadal można się spierać czy wcześniej było jajo prakury czy prakura…

Nowy trop dotyczy skorupki jajka, nieodłącznego jego elementu. Białko to o nazwie OC-17 spełnia rolę katalizatora reakcji utwardzania skorupki jaja. Jej struktura musi być na tyle wytrzymała, aby chronić rozwijający się kurzy zarodek, ale również umożliwić kurczaczkowi wydostanie się z jego wnętrza.

Okazuje się, że białka wchodzące w skład skorupki jaja, m.in. OC-17, są produkowane wyłącznie wewnątrz kurzych jajników. Nie ma więc innej możliwości – jajo musi przejść przez jajniki, musi być złożone przez kurę. Tak więc pierwsza musiała być kura.

Dr Colin Freeman z Wydziału Inżynierii Materiałowej Uniwersytetu Sheffield jest bardzo zadowolony ze swoich badań „ Długo sądzono, że to jajko było pierwsze, teraz mamy niepodważalne naukowe dowody, że pierwsza była jednak kura” – jego wypowiedź cytuje Daily Mail.

Jakkolwiek banalne wydaje się to odkrycie, zostało ono potraktowane wyjątkowo poważnie i opublikowano na łamach czasopisma naukowego – 'Structural Control of Crystal Nuclei by an Eggshell Protein’. Badania Freemana i jego współpracowników nad pochodzeniem białek kurzych jaj mogą być wykorzystane w różnych dziedzinach inżynierii materiałowej do stworzenia nowych technologii wytrzymałych materiałów. Podglądanie natury dostarcza bowiem naukowcom wiele wartościowych inspiracji.

Tak więc zagadka została rozwiązana. Pierwsza była kura, która teraz musi ciężko pracować aby znieść dużo jajek na Wielkanoc!

Materiały: www.translate.google.pl, www.newsru.com, www.odkrywcy.pl

Zobacz również:

  1. Najdziwniejsze fobie kulinarne: lęk przed jajkiem sadzonym
  2. Najstraszniejsze rzeczy znalezione w jedzeniu
  3. 10 najdziwniejszych potraw świata
  4. Najdroższe przekąski świata



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.