To pytanie dręczy i męczy naukowców od dawien dawna. Pewnie każdemu z nas zdarzyło się zadać to pytanie chociaż raz w życiu. Aż w końcu naukowcom udało się w końcu rozwikłać tę zagadkę. Mają na to niezbite dowody.
A jak wyglądały do tej pory tłumaczenia?
Według Biblii pierwsza była kura: „ tak stworzył Bóg (…) wszelkie ptactwo skrzydlate różnego rodzaju”, błogosławił je i nakazał mu się rozmnażać (Księga Rodzaju, 1:21-22).
Naukowcy skłaniają się jednak do tezy, że najpierw powstało jajo. Rodzicami kurczaka, który się z niego wykluł, było dwoje zwierząt, z punktu widzenia ewolucji „jeszcze nie kur”. Kiedy komórka jajowa matki („jeszcze nie kury”) połączyła się z plemnikiem ojca („jeszcze nie koguta”), doszło do mutacji. Komórki dzieliły się i dzieliły, aż uformowały pierwsze jajo, które zniosła „ostatnia jeszcze nie kura” (jakież musiało być dla niej zdziwienie). A potem wykluł się z niego kurczak.
Jednak tłumaczenie to nie rozwiązuje tego dylematu, bo nadal można się spierać czy wcześniej było jajo prakury czy prakura…
Nowy trop dotyczy skorupki jajka, nieodłącznego jego elementu. Białko to o nazwie OC-17 spełnia rolę katalizatora reakcji utwardzania skorupki jaja. Jej struktura musi być na tyle wytrzymała, aby chronić rozwijający się kurzy zarodek, ale również umożliwić kurczaczkowi wydostanie się z jego wnętrza.
Okazuje się, że białka wchodzące w skład skorupki jaja, m.in. OC-17, są produkowane wyłącznie wewnątrz kurzych jajników. Nie ma więc innej możliwości – jajo musi przejść przez jajniki, musi być złożone przez kurę. Tak więc pierwsza musiała być kura.
Dr Colin Freeman z Wydziału Inżynierii Materiałowej Uniwersytetu Sheffield jest bardzo zadowolony ze swoich badań „ Długo sądzono, że to jajko było pierwsze, teraz mamy niepodważalne naukowe dowody, że pierwsza była jednak kura” – jego wypowiedź cytuje Daily Mail.
Jakkolwiek banalne wydaje się to odkrycie, zostało ono potraktowane wyjątkowo poważnie i opublikowano na łamach czasopisma naukowego – 'Structural Control of Crystal Nuclei by an Eggshell Protein’. Badania Freemana i jego współpracowników nad pochodzeniem białek kurzych jaj mogą być wykorzystane w różnych dziedzinach inżynierii materiałowej do stworzenia nowych technologii wytrzymałych materiałów. Podglądanie natury dostarcza bowiem naukowcom wiele wartościowych inspiracji.
Tak więc zagadka została rozwiązana. Pierwsza była kura, która teraz musi ciężko pracować aby znieść dużo jajek na Wielkanoc!
Materiały: www.translate.google.pl, www.newsru.com, www.odkrywcy.pl
Zobacz również:
- Najdziwniejsze fobie kulinarne: lęk przed jajkiem sadzonym
- Najstraszniejsze rzeczy znalezione w jedzeniu
- 10 najdziwniejszych potraw świata
- Najdroższe przekąski świata