Najdziwniejsze fobie kulinarne – lęk przed jajkiem sadzonym…

Avatar photo
17 sierpnia 2016,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Dla większości z nas jedzenie to jedna z czołowych przyjemności życia, jednak od każdej reguły są wyjątki. Niektórzy odczuwają paniczny lęk przed czosnkiem, inni przed sadzonymi jajkami. Zobacz ranking fobii kulinarnych, o jakich nie śniło się filozofom przygotowany przez portal wp.pl.

Miejsce 10. PARVOCOQUOFOBIA

aaa

lęk przed jedzeniem posiłków w barach przy autostradzie. Dotyczy głównie Amerykanów notorycznie oglądających horrory klasy B, których krwawa akcja jest osadzona właśnie w niewinnie wyglądającym przydrożnym barze. Psychologowie przyczyny lęku upatrują w przekonaniu, że „mali kucharze” (a zatem i malutkie restauracyjki i bary) są po prostu kiepskie.

Miejsce 9. ALLIUMFOBIA

czosnek
lęk przed czosnkiem. Niezwykle rzadka fobia. Cierpiącym na nią osobom na sam widok znienawidzonego warzywa robi się sucho w ustach. Występują także zawroty głowy, drżenie rąk i nóg, a w ekstremalnych przypadkach omdlenia.

Miejsce 8. Lęk przed kartonem mleka

A carton of milk with cow pattern

Dotyczy zarówno dzieci, jak i osób dorosłych, które w pewnym okresie swojego życia były permanentnie zachęcane do jedzenia pożywnej zupy mlecznej. Psychologowie upatrują przyczyny tej fobii w osobach kucharek z przedszkola, z uporem maniaka serwujących to mleczne danie. Bo ilu z nas źle wspomina zupę mleczną z uporem maniaka serwowaną przez przedszkolne kucharki, butlę z kaszą na mleku wpychaną przed snem lub  po prostu szklankę ciepłego mleka, której zawartość trzeba było wypić, bo przecież mleko jest zdrowe? Ilu z nas właśnie zupę mleczną umieściłoby na 1 miejscu listy potraw najbardziej znienawidzonych w dzieciństwie?

Miejsce 7. FANSOFOBIA, czyli lęk przed herbatą

herbata

Przyczyny tej fobii szuka się w spotkaniach rodzinnych, w których uczestniczyło się, „bo tak kazali rodzice” w dzieciństwie i młodości. Tę fobię wymienia Tim Lihoreau w swojej książce „Spokojnie, to tylko fobia!”. Osoby cierpiące na tę fobię z niesmakiem i lękiem wspominają grono ciotek, babć i wujków rozłożonych na fotelach, kanapach i pufach, popijających herbatę i proszących o dolewkę.

Miejsce 6. HOLUSOFOBIA, czyli lęk przed warzywami

warzywa

Często przyjmuje postać odmowy jedzenia jarzyn w określonym kolorze. Holusobowie bywają jednak niekonsekwentni. W USA odnotowano przypadek cierpiących na tę fobię studentów, którzy odżywiali sie wyłącznie frytkami, przekonując się wzajemnie, że ziemniaki to nie warzywa.

 Miejsce 5. Lęk przed jedzeniem w towarzystwie

rest

Dość popularna fobia społeczna, skutecznie utrudniająca życie. Osoby dotknięte tym lękiem nie są w stanie przełknąć posiłku, jeśli obok nich znajduje się ktoś obcy. Najczęstsze objawy to uczucie ściśniętego gardła lub kluchy w gardle oraz mdłości. To wyjątkowo uciążliwa fobia uniemożliwiająca partycypowanie w zbiorowych imprezach i zjedzenie posiłku w restauracji.

Miejsce 4. FAGOFOBIA – lęk przed połykaniem

jedze
Może być groźna w skutkach, prowadzi bowiem do szybkiego utraty wagi i niedożywienia. Może doprowadzić też do innej fobii – do lęku przed jedzeniem w ogóle.

Miejsce 3. ALEKTORFOBIA

kkk

lęk przed zamówieniem kawy w restauracji. Wbrew pozorom cierpi na nią wiele osób. Psychologowie twierdzą, że ten lęk często spowodowany brakiem wiedzy konsumenta na temat tego, co oznaczają tajemniczo brzmiące nazwy w kawiarnianym menu. Zgoda, nie wszyscy wiedzą co znaczy enigmatyczna nazwa macchiato, ale żeby od razu panikować?

Miejsce 2. ARACHIBUTYROPHOBIA

maslo

Lęk przed masłem orzechowym. Szczególnie, gdy przykleja sie do podniebienia. Informacja o tej fobii często wywołuje śmiech, jednak osobom cierpiącym na nią wcale nie jest do śmiechu. Sam widok słoika może doprowadzić do uczucia duszności, zaburzenia oddychania i omdlenia.

Miejsce 1. Lęk przed sadzonymi jajkami.

sadz

O tej fobii usłyszał cały świat za sprawą 23-letniej Brytyjki. Kobieta, na widok jajka sadzonego odczuwa tak silny stres, że traci przytomność.
Za: kuchnia.wp.pl.

Zobacz również:

  1. Najstraszniejsze rzeczy znalezione w jedzeniu
  2. 10 najdziwniejszych potraw świata
  3. Najdroższe przekąski świata
  4. Najdziwniejsze fobie świata

 

 

 




Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.