Cielęcina z szałwią

18 października 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg sznyclówki cielęcej
– łyżeczka posiekanych świeżych listków szałwii i pół łyżeczki suszonych
– szczypta cząbru
– 3 ząbki czosnku
– ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżka oliwy
– łyżka sklarowanego masła
– pół szklanki białego półwytrawnego wina
– sól

Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z pieprzem, suszoną szałwią, łyżka oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzeć  solą i przygotowaną pastą, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć i na 2 godziny wstawić do lodówki. Następnie piec około 90 minut w 180 stopniach co jakiś czas skrapiając wodą i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia skropić mięso masłem, posypać siekaną szałwią i cząbrem i dopiec przykrywając folią.



FORUM - bieżące dyskusje

Ubrania hand made
Ja się uczę robienia na drutach, żeby mieć własnoręcznie wydziergane sweterki...
Fryzura na półmetek/połowinki
Taka jak na wesele, bo impreza przecież podobna;)
Nauka niemieckiego
Fajnie byłoby uczyć się z native speakerem albo kimś, kto był parę lat w Niemczech...
Jęczmień znacznych rozmiarów
Warto często przemywać oczy np. naparem z rumianku...