Cielęcina z szałwią

18 października 2012, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– kg sznyclówki cielęcej
– łyżeczka posiekanych świeżych listków szałwii i pół łyżeczki suszonych
– szczypta cząbru
– 3 ząbki czosnku
– ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżka oliwy
– łyżka sklarowanego masła
– pół szklanki białego półwytrawnego wina
– sól

Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z pieprzem, suszoną szałwią, łyżka oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzeć  solą i przygotowaną pastą, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć i na 2 godziny wstawić do lodówki. Następnie piec około 90 minut w 180 stopniach co jakiś czas skrapiając wodą i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia skropić mięso masłem, posypać siekaną szałwią i cząbrem i dopiec przykrywając folią.



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...