Cielęcina z szałwią
Artykuł zewnętrzny
– kg sznyclówki cielęcej
– łyżeczka posiekanych świeżych listków szałwii i pół łyżeczki suszonych
– szczypta cząbru
– 3 ząbki czosnku
– ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżka oliwy
– łyżka sklarowanego masła
– pół szklanki białego półwytrawnego wina
– sól
Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z pieprzem, suszoną szałwią, łyżka oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzeć solą i przygotowaną pastą, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć i na 2 godziny wstawić do lodówki. Następnie piec około 90 minut w 180 stopniach co jakiś czas skrapiając wodą i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia skropić mięso masłem, posypać siekaną szałwią i cząbrem i dopiec przykrywając folią.