URODA I ZDROWIE

Cielęcina z szałwią

18 października 2012, dodał: Alfa i Omega

składniki:

– kg sznyclówki cielęcej
– łyżeczka posiekanych świeżych listków szałwii i pół łyżeczki suszonych
– szczypta cząbru
– 3 ząbki czosnku
– ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne
– łyżeczka soku z cytryny
– łyżka oliwy
– łyżka sklarowanego masła
– pół szklanki białego półwytrawnego wina
– sól

Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z pieprzem, suszoną szałwią, łyżka oliwy i sokiem z cytryny. Mięso natrzeć  solą i przygotowaną pastą, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu, przykryć i na 2 godziny wstawić do lodówki. Następnie piec około 90 minut w 180 stopniach co jakiś czas skrapiając wodą i winem. Na 10 minut przed końcem pieczenia skropić mięso masłem, posypać siekaną szałwią i cząbrem i dopiec przykrywając folią.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mikrofalówka?
Racja, a do tego pożera prąd - ja nie używam jej...
Koronawirus - Wasze historie, ostrz…
Ostrzegam przed oszustwami typu sprzedaż leku na koronawirusa (bo go jeszcze nie ma!), ostatnio...
Czy stosował ktoś produkty konopne?…
Tylko jak sprawdzić, czy dany produkt jest naprawdę cenny zdrowotnie a nie tylko nazwany...
oszczędzanie ;)
Promocje też są fajne, ja kupiłam ostatnio w lidlu taniej kaszę gryczaną,...