Ciecierzyca po chińsku

29 września 2014,
dodał: NaWidelcu
Artykuł zewnętrzny
200 g ciecierzyca
200 g makaron
2 pl awokado
2 szt pieczarki
3 szt grzybki mun
3 łyżki sezam
1 szt marchew
1 garść kiełki rzodkiewki
1/3 szt seler
1 szt cebula
1 łyżka sos sojowy
3 łyżki sos słodko-kwaśny
1 łyżka woda

4 ząbki czosnek\

Składniki:

  • 200 g ciecierzyca
  • 200 g makaron
  • 2 pl awokado
  • 2 szt pieczarki
  • 3 szt grzybki mun
  • 3 łyżki sezam
  • 1 szt marchew
  • 1 garść kiełki rzodkiewki
  • 1/3 szt seler
  • 1 szt cebula
  • 1 łyżka sos sojowy
  • 3 łyżki sos słodko-kwaśny
  • 1 łyżka woda
  • 4 ząbki czosnek
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej

Let’s do it:

Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na noc.

Gotuję ciecierzycę przez 1,5 godziny. Marchew oraz seler ścieram na tarce, cebulę, grzyby mun i pieczarki kroję w kostkę, wszystko podsmażam w woku.

Dodaję sos sojowy, przyprawę chińską, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam, smażę 10 minut.

Dodaję ugotowaną ciecierzycę, mieszam. Zaczynam gotować makaron do woka (3 minuty od momentu wrzenia).

Do patelni dodaję sos słodko-kwaśny. Stopniowo szklankę wody i jeszcze chwilę gotuję aż mam sos.

Nakładam makaron i mieszam. Nakładam na talerz, posypuję pokrojonym w kostkę awokado, sezamem i kiełkami.

Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/

file1394836926



FORUM - bieżące dyskusje

Jędrne ramiona
Nie wiem, może trzeba zlikwidować przyczynę, przez którą nie chce Ci się ćwiczyć?...
Sezonowe dekoracje na każdą porę ro…
Czy zmieniacie dekoracje w swoich mieszkaniach w zależności od pory roku? Wadomo,...
Co czytacie w wolnej chwili?
Też lubię, zwłaszcza jeśli poza losami danej osoby pozwala szerzej poznać i zrozumieć...
Tolerancja wśród osób starszych
Ciekawa jestem, dlaczego starsi ludzie są tak mało tolerancyjni. Tak jakby naprawdę bali...