Ciecierzyca po chińsku
Artykuł zewnętrzny
200 g ciecierzyca
200 g makaron
2 pl awokado
2 szt pieczarki
3 szt grzybki mun
3 łyżki sezam
1 szt marchew
1 garść kiełki rzodkiewki
1/3 szt seler
1 szt cebula
1 łyżka sos sojowy
3 łyżki sos słodko-kwaśny
1 łyżka woda
4 ząbki czosnek\
Składniki:
- 200 g ciecierzyca
- 200 g makaron
- 2 pl awokado
- 2 szt pieczarki
- 3 szt grzybki mun
- 3 łyżki sezam
- 1 szt marchew
- 1 garść kiełki rzodkiewki
- 1/3 szt seler
- 1 szt cebula
- 1 łyżka sos sojowy
- 3 łyżki sos słodko-kwaśny
- 1 łyżka woda
- 4 ząbki czosnek
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
Let’s do it:
Ciecierzycę zalewam wodą i odstawiam na noc.
Gotuję ciecierzycę przez 1,5 godziny. Marchew oraz seler ścieram na tarce, cebulę, grzyby mun i pieczarki kroję w kostkę, wszystko podsmażam w woku.
Dodaję sos sojowy, przyprawę chińską, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam, smażę 10 minut.
Dodaję ugotowaną ciecierzycę, mieszam. Zaczynam gotować makaron do woka (3 minuty od momentu wrzenia).
Do patelni dodaję sos słodko-kwaśny. Stopniowo szklankę wody i jeszcze chwilę gotuję aż mam sos.
Nakładam makaron i mieszam. Nakładam na talerz, posypuję pokrojonym w kostkę awokado, sezamem i kiełkami.
Źródło: http://gotujzgulgotkiem.blogspot.com/