Ciasto z serków homogenizowanych – puszyste i łatwe

5 maja 2020, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Chyba każdy zna serki  homogenizowane np: Danio prawda? Co powiecie na to, aby wykorzystać je do zrobienia ciasta? Koniecznie musicie spróbować wykonać przepis. Ciasto jest puszyste, pyszne i łatwe w wykonaniu.

Przepis

Składniki na ciasto:

  • 5 opakowania budyniów waniliowych
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku  do pieczenia

 na masę:

  • 4 opakowania serków homogenizowanych np: Danio
  • 500ml śmietany 30%
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego

przygotowanie:

Zaczynamy od ubicia białek na sztywno po czym stopniowo dodajemy cukier oraz pojedynczo żółtka. Następnie należy przygotować budynie i wymieszać je z proszkiem od pieczenia. Masę jajeczną mieszamy z budyniami i wykładamy ciasto na blaszkę ok 30 x 40. Ciasto piecz w 180 stopniach do 40 minut. W międzyczasie rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. Śmietanę należy ubić mikserem i powoli mieszać z serkami oraz galaretką. Po wystudzeniu biszkopt podziel na pół. Jedno ciasto wysmaruj masą i przykryj drugą połową ciasta. Na wierzch połóż dżem i posyp migdałami. Trzymaj w lodówce ok 3 godziny.