Ciasto z serków homogenizowanych – puszyste i łatwe
Artykuł zewnętrzny
Chyba każdy zna serki homogenizowane np: Danio prawda? Co powiecie na to, aby wykorzystać je do zrobienia ciasta? Koniecznie musicie spróbować wykonać przepis. Ciasto jest puszyste, pyszne i łatwe w wykonaniu.
Przepis
Składniki na ciasto:
- 5 opakowania budyniów waniliowych
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:
- 4 opakowania serków homogenizowanych np: Danio
- 500ml śmietany 30%
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
przygotowanie:
Zaczynamy od ubicia białek na sztywno po czym stopniowo dodajemy cukier oraz pojedynczo żółtka. Następnie należy przygotować budynie i wymieszać je z proszkiem od pieczenia. Masę jajeczną mieszamy z budyniami i wykładamy ciasto na blaszkę ok 30 x 40. Ciasto piecz w 180 stopniach do 40 minut. W międzyczasie rozpuść galaretkę i odstaw do wystudzenia. Śmietanę należy ubić mikserem i powoli mieszać z serkami oraz galaretką. Po wystudzeniu biszkopt podziel na pół. Jedno ciasto wysmaruj masą i przykryj drugą połową ciasta. Na wierzch połóż dżem i posyp migdałami. Trzymaj w lodówce ok 3 godziny.