Ciasto z mirabelkami

17 września 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Jajka duże  3 szt

Mąka pszenna tortowa 1 szklanka

Cukier 3/4  szklanki

Cukier waniliowy 1/2

Dodatkowo:

Mirabelki 1/2 kg

Galaretka cytrynowa

Herbata z cytryną do nasączenia

Polewa czekoladowa

Oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli, cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka z proszkiem. Na końcu dodać mąkę i szybko wymieszać. Ciasto włożyć do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką małej tortownicy. Piec 35 minut.

Mirabelki umyć, włożyć do garnka, wlać  1/4 szkl wody. Dusić na wolnym ogniu, aż się rozgotują. Następnie śliwki przetrzeć przez sitko, przełożyć powrotem do garnka (musi być 1 szklanka musu) i wsypać galaretkę cytrynową. Mieszać i lekko podgrzewać aż galaretka się rozpuści. Zostawić aż wystygnie i zacznie tężeć.

Po wystudzeniu, biszkopt przekroić na połowę. Nasączyć lekko herbatą z cytryną i przełożyć Gotową masą mirabelkową.  Po wierzchu polać gotową polewą czekoladową.

file1316270542



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz