Ciasto z jabłkami w galaretce i masą orzechową | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Ciasto z jabłkami w galaretce i masą orzechową

28 października 2018, dodał: 19natsko93
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares
Blaszka 25 cm x 35 cm
 

Składniki na ciasto miodowe:
450 g mąki pszennej
* 150 g cukru pudru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 g masła (lub margaryny)
* 1 jajko
* 3 łyżki płynnego miodu

Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na jabłka w galaretce:
* 1 kg jabłek
* syrop z cukru (1 szklanka cukru + 1/2 szklanki wody)
* 2 galaretki w różnych kolorach
Składniki na masę orzechową:
* 1 duży budyń waniliowy
* 300 g masła
* zmielone orzechy włoskie
* cukier puder do smaku
Dodatkowo:
* polewa czekoladowa
* migdały do posypania/wiórki kokosowe
Placki miodowe:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Jabłka w galaretce:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.
Masa orzechowa:
Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.
Przełożenie:
Ciasto miodowe – masa orzechowa – galaretka z jabłkami – masa orzechowa – biszkopt – masa orzechowa – druga galaretka z jabłkami – masa orzechowa – ciasto miodowe – polewa czekoladowa – wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe

 

 

file1540741715

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz