Ciasto z delicjami i masą cappucino
Artykuł zewnętrzny
Standardowa blacha 39x25cm
Biszkopt:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Masa budyniowa:
* 2 budynie wanilinowe
* 500 ml mleka
* 300 g masła
* cukier puder do smaku
* cappucino wanilinowe
* pół szklanki mleka
* szklanka orzechów włoskich (zmielonych)
Budynie ugotować w 500 ml mleka według przepisu na opakowaniu. Przykryć folą aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć na biały puch, dodawać stopniowo po łyżce budyniu i miksować do gładkości. Podzielić na 2 części.
Orzechy wraz z mlekiem umieścić w rondelku i zagotować, cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.
Do jednej części masy dodać cappucino wanilinowe (wg uznania) oraz cukier puder do smaku.
Drugą część masy zmiksować z prażonymi orzechami i również dosłodzić do smaku.
Placek kokosowy:
* 200 g wiórków kokosowych
* 5 białek
* 200g cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić.
Bita śmietana z galaretką:
* 1 galaretka truskawkowa
* 1 opakowanie śnieżki
* 1 opakowanie delicji o dowolnym smaku
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić do wystygnięcia i delikatnego zgęstnienia. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Stopniowo dodawać rozpuszczoną, tężejącą galaretkę. Wymieszać.
Biszkopt kakaowy:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 3 łyżki mąki pszennej
* 1,5 łyżki kakao
* szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać żółtka, a następnie przesiać mąkę pszenną z kakao i wymieszać drewnianą łyżką. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
Dodatkowo:
* wiórka kokosowe
* polewa czekoladowa
Przełożenie:
biszkopt jasny – masa cappucino – wkładka kokosowa – masa orzechowa – delicje – śnieżka z galaretką – biszkopt ciemny – polewa czekoladowa – wiórka kokosowe