Ciasto Salceson, wiewiórka czyli czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami

2 października 2018, dodał: Babciagramolka

To jesienne ciasto z darami natury jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie a smakuje wybornie. Dzięki korzennym przyprawom nabiera wyrazistego charakteru i trudno zjeść tylko jeden kawałeczek. W przepisie zastosowano ksylitol, ale można też zastąpić go cukrem trzcinowym czy białym. Dodajemy orzechy włoskie, rodzynki lub żurawinę. Ciasto na koniec można polać polewą czekoladową własnej roboty lub gotową i posypać wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów itp. Czy deser może być zdrowy? Jak widać tak, a więc do dzieła!

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :

5 dużych jabłek

5 jajek

10 dag rodzynek i spora garść orzechów włoskich

3/4 szklanki ksylitolu lub  cukru, 1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

2 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

½ szklanki maślanki – opcjonalnie

3/4 szklanki oleju szklanki oleju

łyżeczka sody

Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, Dodać olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkami i kakao oraz cynamonem. Całość zmiksować, napowietrzyć.

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.  Wszystko dobrze zmieszać, dodając rodzynki i orzechy..Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto (jest dość gęste) wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec w nim ciasto przez 40 minut.

 

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Modelujące talię, wygładzające linię bioder
Cena:
45 zł
Technologia żywej wody "Living Water Technology"
Cena:
390 zł
Wygodne i lekkie zakupy!
Cena:
349 zł
Duże rozmairy - sklep EDorota.pl
Cena:
179 zł
Technologia ŻYWEJ WODY
Cena:
290 zl
Sklep EDorota.pl
Cena:
199 zł
STOP

FORUM - bieżące dyskusje

ulubione seriale:)
Na ogół nie oglądam seriali. Wyjątkiem mogą być "Gotowe na wszystko" i...
Kiedy nastąpi koniec świata?
Tak sobie czytam i odkrywam, jak wiele się w tej kwestii zmieniło w moim...
Jak wybrać blender?
Na pewno na moc. To przede wszystkim. Ja bym też zwróciła uwagę na materiał...
Co najbardziej przerażało Cię w dzi…
O tak, mnie też. Dzisiaj się już ich nie boję, pod warunkiem,...