Ciasto Salceson, wiewiórka czyli czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami

2 października 2018, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

To jesienne ciasto z darami natury jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie a smakuje wybornie. Dzięki korzennym przyprawom nabiera wyrazistego charakteru i trudno zjeść tylko jeden kawałeczek. W przepisie zastosowano ksylitol, ale można też zastąpić go cukrem trzcinowym czy białym. Dodajemy orzechy włoskie, rodzynki lub żurawinę. Ciasto na koniec można polać polewą czekoladową własnej roboty lub gotową i posypać wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów itp. Czy deser może być zdrowy? Jak widać tak, a więc do dzieła!

Czas : 1 godzina 15 minut

Składniki :

5 dużych jabłek

5 jajek

10 dag rodzynek i spora garść orzechów włoskich

3/4 szklanki ksylitolu lub  cukru, 1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

2 i 1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

½ szklanki maślanki – opcjonalnie

3/4 szklanki oleju szklanki oleju

łyżeczka sody

Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, Dodać olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkami i kakao oraz cynamonem. Całość zmiksować, napowietrzyć.

Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę.  Wszystko dobrze zmieszać, dodając rodzynki i orzechy..Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto (jest dość gęste) wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec w nim ciasto przez 40 minut.

 

 

nadesłane: Babciagramolka



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz