Ciasto Salceson, wiewiórka czyli czekoladowe ciasto z jabłkami i orzechami
2 października 2018, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny
To jesienne ciasto z darami natury jest bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie a smakuje wybornie. Dzięki korzennym przyprawom nabiera wyrazistego charakteru i trudno zjeść tylko jeden kawałeczek. W przepisie zastosowano ksylitol, ale można też zastąpić go cukrem trzcinowym czy białym. Dodajemy orzechy włoskie, rodzynki lub żurawinę. Ciasto na koniec można polać polewą czekoladową własnej roboty lub gotową i posypać wiórkami kokosowymi, kawałkami orzechów itp. Czy deser może być zdrowy? Jak widać tak, a więc do dzieła!
Czas : 1 godzina 15 minut
Składniki :
5 dużych jabłek
5 jajek
10 dag rodzynek i spora garść orzechów włoskich
3/4 szklanki ksylitolu lub cukru, 1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
2 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
½ szklanki maślanki – opcjonalnie
3/4 szklanki oleju szklanki oleju
łyżeczka sody
Przygotowanie:
Jajka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę, Dodać olej a następnie mąkę wymieszaną z proszkami i kakao oraz cynamonem. Całość zmiksować, napowietrzyć.
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Wszystko dobrze zmieszać, dodając rodzynki i orzechy..Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto (jest dość gęste) wyłożyć na blachę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec w nim ciasto przez 40 minut.
nadesłane: Babciagramolka