Ciasto salceson czyli wiewiórka. Ten przepis krąży już dwa pokolenia w naszej rodzinie

Avatar photo
24 września 2024,
dodał: Małgorzata Kopeć

Są takie przepisy w naszej rodzinie, które krążą całe pokolenia: robiła je babcia, potem moja mama a teraz pichcę ja. To są czasem przepisy na smaczne wypieki jak w tym przypadku, ale też różne rodzaje klusek, makaronów czy mięs. To ciasto zdecydowanie nasze rodzinne kulinarne dziedzictwo.

Myślę, że przepis na ciasto wiewiórka czy salceson jest dość popularne w sezonie jesiennym, ja je czasem modyfikuję i tym razem dodałam moc orzechów laskowych, które obrodziły w moim ogrodzie tego lata. Kluczem do smacznego wypieku są też kruche soczyste jabłka, które nadają takiego specyficznego smaku i powodują, że ciasto długo jest świeże i nie obsycha.  Połączenie jabłek i orzechów jest naprawdę sprawdzonym sposobem na szybkie i smaczne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem, ale czasem warto wykonać czekoladową polewę i posypać ją wiórkami. Do wykonania ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, ale wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, więc przed przygotowaniem ciasta wyjmijcie wszystkie produkty z lodówki minimum 30 minut wcześniej.

Ciasto wykonuje się szybko, ponieważ wystarczy w zasadzie jajka wymieszać z cukrem i mikserem ubić na puszystą pianę, następnie dodać 3/4 szklanki kefiru i oleju i całość ponownie miksować. Dosypujemy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, całość mieszamy. Na koniec wsypujemy ulubione orzechy, rodzynki i koniecznie pokrojone  w kostkę 5 jabłek. Z tych składników otrzymamy dużą blachę ciasta.

składniki szczegółowe na ciasto wiewiórka

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

4 jaja

3/4 szklanki kefiru

3/4 szklanki oleju

proszek do pieczenia 1 łyżeczka i 1 łyżeczka sody

2 czubate łyżki kakao

5 jabłek

dwie garście orzechów

ulubiony aromat

Jak podałam wyżej, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kefir i olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkami do pieczenia, kakao. Całość porządnie miksujemy, na koniec wsypujemy jabłka i orzechy. Ciasto jest dość gęste, ale to prawidłowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wlewamy masę i pieczemy całość około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.

 



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.