Ciasto salceson czyli wiewiórka. Ten przepis krąży już dwa pokolenia w naszej rodzinie
Są takie przepisy w naszej rodzinie, które krążą całe pokolenia: robiła je babcia, potem moja mama a teraz pichcę ja. To są czasem przepisy na smaczne wypieki jak w tym przypadku, ale też różne rodzaje klusek, makaronów czy mięs. To ciasto zdecydowanie nasze rodzinne kulinarne dziedzictwo.
Myślę, że przepis na ciasto wiewiórka czy salceson jest dość popularne w sezonie jesiennym, ja je czasem modyfikuję i tym razem dodałam moc orzechów laskowych, które obrodziły w moim ogrodzie tego lata. Kluczem do smacznego wypieku są też kruche soczyste jabłka, które nadają takiego specyficznego smaku i powodują, że ciasto długo jest świeże i nie obsycha. Połączenie jabłek i orzechów jest naprawdę sprawdzonym sposobem na szybkie i smaczne ciasto do popołudniowej kawy czy herbaty. Można je po upieczeniu posypać cukrem pudrem, ale czasem warto wykonać czekoladową polewę i posypać ją wiórkami. Do wykonania ciasta nie potrzeba zbyt wielu składników, ale wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej, więc przed przygotowaniem ciasta wyjmijcie wszystkie produkty z lodówki minimum 30 minut wcześniej.
Ciasto wykonuje się szybko, ponieważ wystarczy w zasadzie jajka wymieszać z cukrem i mikserem ubić na puszystą pianę, następnie dodać 3/4 szklanki kefiru i oleju i całość ponownie miksować. Dosypujemy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, całość mieszamy. Na koniec wsypujemy ulubione orzechy, rodzynki i koniecznie pokrojone w kostkę 5 jabłek. Z tych składników otrzymamy dużą blachę ciasta.
składniki szczegółowe na ciasto wiewiórka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jaja
3/4 szklanki kefiru
3/4 szklanki oleju
proszek do pieczenia 1 łyżeczka i 1 łyżeczka sody
2 czubate łyżki kakao
5 jabłek
dwie garście orzechów
ulubiony aromat
Jak podałam wyżej, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy kefir i olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkami do pieczenia, kakao. Całość porządnie miksujemy, na koniec wsypujemy jabłka i orzechy. Ciasto jest dość gęste, ale to prawidłowe. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wlewamy masę i pieczemy całość około 45 minut w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.