Ciasto piankowiec na kruchym cieście z wiśniami

14 listopada 2017, dodał: Redakcja

Lekkie i puszyste ciasto, które zachwyci gości? Piankowiec to przepis blogerki kulinarnej candycompany.plktóry jak pisze wykonuje się szybko i znika z patery w zastraszającym tempie. Jeśli jesteś łasuchem, ale nie zadowalają Cię zwykłe herbatniki czy biszkopty, tylko lubisz wznosić się na wyżyny sztuki cukierniczej to to ciacho jest wręcz upieczone dla Ciebie, bo w tym cieście jest wszystko co najlepsze: delikatność  i słodycz puszystej pianki, chrupkość kruchego spodu i kwaskowatość owoców , do dzieła!

ciacho

„Nie znam osoby, która by nie uwielbiała piankowca, bo co tu nie lubić;  pyszny kruchy spód, powidła (babcia daje powidła, ale jako że wiśnie jeszcze są w sezonie nie mogłam się powstrzymać) i lekka jak piórko bezowa pianka. Rozpływa się w ustach, dosłownie i w przenośn.

Trzeba tylko uważać by dżem, którego używacie (świeżo robiony lub z domowej spiżarni) był gęsty i dobrze odparowany, bo inaczej z piany zacznie wyciekać syrop. Kiedy piekłam ciasto pierwszy raz tak się właśnie stało, oczywiście to właściwie w niczym nie przeszkadza, piankowiec i tak znikł szybciej, niż wyciekał syrop…Mogę śmiało powiedzieć, że to jeden z najlepszych przepisów jakie umieszczam na blogu!

Przepis (trochę zmodyfikowany) mam oczywiście od babci Helenki. Składniki na tortownicę 20 cm z wysokim rantem (ok. 9 cm).”

Spód

90 g zimnego masła

175 g mąki

2 łyżki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie)

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę 20 cm tworząc malutki rant. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Pieczemy ok. 25-30 minut, do zarumienienia, studzimy.

uwaga od redakcji: tortownica powinna być  dość wysoka – ok. 9 cm wysokości, ale jeśli nie posiadasz takiej można użyć mniej składników na piankę i upiec w mniejszej tortownicy.

Dżem wiśniowy

500 g wiśni

50 g cukru

1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem i gotujemy, aż powstanie bardzo gęsty, odparowany dżem. Pod koniec można dodać mąkę ziemniaczaną.

Można też użyć gotowego, domowego dżemu. Jeśli dżem jest mało zwarty, proponuję podpiec go 10 minut na spodzie przed nałożeniem piany.

Piana

7 białek

140 g drobnego cukru (7 łyżek)

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier i ubijamy jeszcze kilka minut (mikserem stacjonarnym krócej niż ręcznym), aż piana będzie sztywna, lśniąca i gęsta.

Pianę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 C. Następnie wyłączamy piekarnik, zostawiamy w nim ciasto na kolejne 10 minut i wyjmujemy do ostudzenia. Piana może lekko przywrzeć do ścianek foremki, natłuszczonym nożem delikatnie obkrajamy piankowca i wyjmujemy z formy.

Smacznego!

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

Naturalne płatki mydlane do prania Enklare NumberOne
Delikatne dla skóry, wykonane na bazie mydła naturalnego Enklare
Cena:
17,90 zł
Piżama chłopięca marki KANZ
Bawełniana, miła w dotyku piżama dla chłopca na wiosenne i letnie noce
Cena:
39,90 zł
Zestaw prezentowy - smakołyki od ETERNO
Możliwość nadruku na skryzneczce
Cena:
120 zł
Forever Fields of Green
Zielone źdźbła młodych zbóż, pszenicy i jęczmienia oraz lucerny
Cena:
54,40 zł
Zestaw do fondue
Śliczny ceramiczny zestaw
Cena:
18,90 zł
Gorset mocno wyszczuplający talię, brzuch
Kkształtuje talię, górne i dolne partie brzucha
Cena:
31 zł

FORUM - bieżące dyskusje

Implanty w Poznaniu
O ile są dobrze wykonane, to oczywiście, że są warte swojej ceny....
Mały biznes :)
A jak już będziesz mieć własny biznes to wybierzesz księgową czy biuro rachunkowe? Zawsze...
Czy znacie jakiś ośrodek terapii, k…
Niektórym najzwyczajniej brakuje empatii dla ludzi, którzy, może i przez wzgląd na własną...
Implanty w Poznaniu
Są warte swej ceny, bo nowe zęby jeszcze żadnemu dorosłemu nie wyrosły, a implanty...
facebook