Ciasto marchewkowe

25 listopada 2014, dodał: Monika
Artykuł zewnętrzny

carrotcake_main1

Składniki

  • 3 szklanki mąki (niepełne)
  • 1 szklanka cukru
  • 2-3 marchewki
  • 2/3 szklanki oleju (jak macie małe jajka to nawet 1 szklankę z górką)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • bakalie lub wiórki gorzkiej czekolady (ilość wg uznania)

 

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do białek dodajemy cukier i kręcimy mikserem na białą, gęstą masę ale nie sztywną pianę.

Dodajemy pozostałe składniki.

Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać oleju lub odrobinę mleka.  Ciasto przełożyć do foremki i piec ok 40 minut w temp. 200 C. To jedno z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych ciast, w smaku przypomina nieco piernik.

 

zobacz również:

Koktajl marchewkowo-brzoskwiniowy

Krucha tarta marchewkowa z farszem z mielonego mięsa

Muffinki marchewkowe z kokosem

 Makaron z mięsem i marchewką