Ciasto marchewkowe
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 3 szklanki mąki (niepełne)
- 1 szklanka cukru
- 2-3 marchewki
- 2/3 szklanki oleju (jak macie małe jajka to nawet 1 szklankę z górką)
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- bakalie lub wiórki gorzkiej czekolady (ilość wg uznania)
Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do białek dodajemy cukier i kręcimy mikserem na białą, gęstą masę ale nie sztywną pianę.
Dodajemy pozostałe składniki.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta należy dodać oleju lub odrobinę mleka. Ciasto przełożyć do foremki i piec ok 40 minut w temp. 200 C. To jedno z najprostszych a zarazem najsmaczniejszych ciast, w smaku przypomina nieco piernik.