Muffinki marchewkowe z kokosem
Składniki potrzebne do wykonania muffinek:
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 roztrzepane jajka
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki pokrojonych w małą kostkę, odsączonych ananasów z puszki
szklanka startej marchwi (około półtorej dużej marchwi)
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz przyprawy(według porcji podanych powyżej)
W innej misce mieszamy roztrzepane jajka z olejem.
Składniki z obu misek należy połączyć ze sobą w jednej misce. Do tego dodajemy startą marchew, orzechy, ananasy. Wszystko razem mieszamy.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki.
Tak przygotowane muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut(do momentu tak zwanego „suchego patyczka”).
Posypka do muffinek:
Składniki:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Serek Mascarpone należy wymieszać z cukrem. Wierzch każdej muffinki smarujemy serkiem. Boki obtaczamy w wiórkach kokosowych.
SMACZNEGO! :-)