Krucha tarta marchewkowa z farszem z mielonego mięsa

6 marca 2013, dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, ¾ kostki masła, 1 jajko, sól.

Farsz: 50 dag mielonego mięsa, 3 marchewki, 1 pomidor, 10 dag startego sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano, 2 ząbki czosnku, tłuszcz do formy.

Wykonanie ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Schłodzić 20 minut w lodówce.

Wykonanie farszu: marchewki obierz, opłucz i potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. Dodaj marchew i smaż jeszcze kilka minut. Farsz przypraw do smaku solą pieprzem słodką papryką oregano oraz obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem, spód ponakłuwaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C piecz około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż farsz. Przykryj plasterkami pomidora, posyp serem. Ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut.

file1362589965



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...