Krucha tarta marchewkowa z farszem z mielonego mięsa
Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, ¾ kostki masła, 1 jajko, sól.
Farsz: 50 dag mielonego mięsa, 3 marchewki, 1 pomidor, 10 dag startego sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano, 2 ząbki czosnku, tłuszcz do formy.
Wykonanie ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Schłodzić 20 minut w lodówce.
Wykonanie farszu: marchewki obierz, opłucz i potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. Dodaj marchew i smaż jeszcze kilka minut. Farsz przypraw do smaku solą pieprzem słodką papryką oregano oraz obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem, spód ponakłuwaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C piecz około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż farsz. Przykryj plasterkami pomidora, posyp serem. Ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut.