Krucha tarta marchewkowa z farszem z mielonego mięsa

6 marca 2013, dodał: maagdusiaa22
Artykuł zewnętrzny

Ciasto: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej, ¾ kostki masła, 1 jajko, sól.

Farsz: 50 dag mielonego mięsa, 3 marchewki, 1 pomidor, 10 dag startego sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona słodka papryka, oregano, 2 ząbki czosnku, tłuszcz do formy.

Wykonanie ciasta: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Schłodzić 20 minut w lodówce.

Wykonanie farszu: marchewki obierz, opłucz i potnij w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim mięso. Dodaj marchew i smaż jeszcze kilka minut. Farsz przypraw do smaku solą pieprzem słodką papryką oregano oraz obranym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Formę do tarty posmaruj tłuszczem. Wylep plackiem, spód ponakłuwaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st.C piecz około 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż farsz. Przykryj plasterkami pomidora, posyp serem. Ponownie wstaw do piekarnika na około 15 minut.

file1362589965



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.