Makaron z mięsem i marchewką
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 20 min.
Składniki:
– 1 opakowanie makaronu penne
– 30 dag mielonego mięsa
– 2 duże marchewki
– 1 mały seler
– 1 mała cebula
– 2 łyżki masła
– 1/2 szklanki czerwonego wina (soku)
– 2 łyżki przecieru pomidorowego
– olej
– sól i pieprz
– przyprawa do mięsa mielonego
– bazylia
– czerwony pieprz ziarnisty
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną cebulkę, dodać marchewkę pokrojoną w kostkę i starty seler. Dusić ok. 5 min., dodać przecier, chwilkę zasmażać, następnie podlać winem, odparować, dodać przyprawy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso z przyprawą na oleju. Mięso dodać do miękkich warzyw. Wymieszać. Makaron odcedzić, polać sosem, posypać bazylią i czerwonym pieprzem.