Ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem

28 sierpnia 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

1 kg mąki

25 dkg cukru

25 dkg tłuszczu (margaryna, masło i pół na pół z olejem)

7 dkg drożdży

olejek migdałowy

37 dkg dyni

1 szklanka mleka

Dojrzałą pomarańczową dynię obrać i rozgotować w 1 szklance mleka na gładką masę.

Drożdże rozrobić z niewielką ilością mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i zostawić do wyrośnięcia.

Do miski przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, olejek migdałowy, roztopiony tłuszcz, rozgotowaną dynię i dokładnie wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu, lekko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką i posypać cynamonem z cukrem, zwinąć. Włożyć do blaszki,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut.

Na wierzch można zrobić kruszonkę lub tylko posmarować rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem.

file1314548230



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz