Ciasto czekoladowe z masą serową

21 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Cisto czekoladowe z masą serową

Składniki:
– 1 i ½ szklanki mąki pszennej
– 4 jajka
– ¾ szklanki cukru
– ¾ kostki masła
– 10 dag gorzkiej czekolady
– 2 łyżki rumu
– szczypta soli
Masa:
– 25 dag mielonego białego sera
– 1 jajko
– 4 łyżki cukru pudru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa:
– 15 dag gorzkiej czekolady
– 125 ml śmietanki 30%

Przygotowanie:
Czekoladę z masłem roztopić na minimalnym ogniu. Dodać ubite z cukrem jajka, sól, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz rum, mieszać łyżką, aż składniki się połączą. Przygotować masę. Ser zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać jajko, miksować jeszcze chwilę. Przełożyć ½ ciasta do wyścielonej papierem do pieczenia formy, przykryć je masą serową, następnie rozsmarować pozostałe ciasto. Delikatnie przemieszać obie masy, robiąc wzorki patyczkiem lub widelcem. Piec 35-40 min. w temp. 180oC. Wystudzić.
Przygotować polewę. Czekoladę roztopić ze śmietanką na małym ogniu, mieszając, aż powstanie gładka masa. Jeszcze ciepłą udekorować ciasto.
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz. (bez studzenia).

Przepis pochodzi z polecanej przez Redakcję książki Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook pt.: Czekolada.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz