Ciasteczka z owocami „Latające spodki”
- 3 szklanki mąki
- 20 dkg masła
- jajko
- 4 dkg drożdży
- pół szklanki mleka
- szczypta cukru i soli
- słoiczek konfitur lub gęstego dżemu
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem. Wbić jajko, dodać odrobinę soli. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać do mąki. Wlać mleko. Zagnieść ciasto. Gdyby okazało się za rzadkie wgnieść jeszcze mąki. Ciasto włożyć do garna z zimną wodą (wody mus być tyle żeby całe ciasto było zanurzone) Gdy wypłynie – po ok 20 minutach – rozwałkować na placek o grubości 5 mm. Wykrawać krążki szklanką. (Ja osobiście z lenistwa lubię robić ciastka a la pierożki – takim urządzeniem do pierożków – fajnie się wycina, super zlepia i do tego wychodzi dwa razy więcej ciastek). Na środku połowy nałożyć po łyżeczce dżem i przykryć pozostałymi plackami. Dokładnie pozlepiać. Fajnie wyglądają gdy wkoło odciśnie się je widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st. C ok 15 min.
Dodam, że najlepiej smakują lekko ciepłe
Smacznego