Ciasteczka Helenki

22 stycznia 2014, dodał: urszulak
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 kg mąki
3 – 4 gkg cienko posiekanych nożem drożdży
25 dkg masła
szczypta soli

Wszystkie składniki posiekać nożem, dodać dwa żółtka i 1 kubek ( 200 ml ) gęstej śmietany. Jeszcze chwile posiekać i zagnieść szybko ciasto na jednolita masę.
Dobrze schłodzić w lodówce – minimum 20 minut. Można tez przygotować ciasto wieczorem poprzedniego dnia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienka warstwę – ok. 3 ml.
Białko roztrzepać widelcem. Formować ciasteczka, smarować białkiem i posypać grubym cukrem, makiem, sezamem, płatkami migdałowymi, ziarnami słonecznika, pestkami dyni lub formować rogaliki, trójkąty nadziewane konfiturą lub czekoladą ze słoika. Po upieczeniu można polukrować. Można też zrobić babeczki z owocami i bita śmietaną albo paszteciki nadziewane grzybami, czy innym farszem.
Ciasteczka są rewelacyjne. Przepis obiegł już cały świat. Polecam i życzę udanych wypieków.

Smacznego!!!

file1390400406



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz