Chrupiąca sałatka z rukoli z gruszkami, serem gorgonzola i włoskimi orzechami polana miodowym dressingiem | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Chrupiąca sałatka z rukoli z gruszkami, serem gorgonzola i włoskimi orzechami polana miodowym dressingiem

3 lipca 2010, dodał: Aneta Klimecka
Artykuł zewnętrzny

składniki:

opakowanie rukoli
150 g łuskanych włoskich orzechów
100 dag sera gorgonzola
2 małe gruszki w syropie
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz

Przygotowanie:

– Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i  kroimy w półplasterki.  Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
– Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie – bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...