URODA I ZDROWIE

Chrupiąca sałatka z rukoli z gruszkami, serem gorgonzola i włoskimi orzechami polana miodowym dressingiem

3 lipca 2010, dodał: Aneta Klimecka

składniki:

opakowanie rukoli
150 g łuskanych włoskich orzechów
100 dag sera gorgonzola
2 małe gruszki w syropie
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
5 łyżeczek oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz

Przygotowanie:

– Rukolę myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzu. Na rukoli układamy orzechy włoskie i pokruszony ser gorgonzola. Odsączone z syropu gruszki oczyszczamy z gniazd nasiennych i  kroimy w półplasterki.  Układamy na rukoli z włoskimi orzechami i serem gorgonzola
– Przygotowujemy dressing: oliwę z oliwek extra vergine mieszamy z miodem i sokiem z cytryny oraz solą (niekoniecznie – bo gorgonzola jest słona) i pieprzem najlepiej w słoiczku, delikatnie wstrząsając, tak by powstała jednolita emulsja. Polewamy przygotowanym dressingiem sałatę.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Mieszkanie: blok vs dom ? plusy i m…
Wolę jednak dom np. w zabudowie szeregowej albo bliźniak. Deweloperzy nie tylko budują bloki/wieżowce,...
Jak kojarzy się Wam dentysta?
Trzeba chodzić tam gdzie mają potrzebny sprzęt i aparaturę. Eurodental w Olsztynie to godna...
Dobra odżywka do suchych włosów
Na całe szczęście moja dobra koleżanka jest fryzjerką, zna się na wlosach...
Suche włosy - nic nie działa
Ja sobie ostatnio kupilam taki uniwersalny olejek, bo mozna go stosowac...