Choinka z ciasta francuskiego
Okres pomiędzy świętami Bożego Narodzenia a Nowym Rokiem to czas, kiedy nasze stoły zastawiamy pysznymi, świątecznymi daniami, często kojarzonymi właśnie z grudniowym menu. Ciekawym urozmaiceniem i smaczną przekąską jest choinka z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem. Ciekawa forma sprawia, że można podać ją jako dodatek na przyjęciu czy spotkaniu ze znajomymi. Oczywiście ucieszy także najmłodszych smakoszy.
Składniki:
– duże ciasto francuskie (ok. 375 g),
– 180 g szpinaku (świeży lub mrożony),
– 80 g sera żółtego (np. edamski lub gouda),
– 2 ząbki czosnku,
– pieprz i opcjonalnie odrobina soli,
– łyżeczka masła.
Przygotowanie:
Do farszu najlepiej sprawdzi się siekany, mrożony szpinak. Jeśli chcemy użyć świeżego, należy go posiekać i podsmażyć na maśle. Podsmażając mrożony nie dodajemy już masła i mieszamy go na patelni do momentu, w którym odparuje woda. Do szpinaku dodajemy wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz pieprz. Można delikatnie posolić, pamiętając jednak o tym, że farsz będzie zawierał ser żółty, który zazwyczaj jest bardzo słony.
Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie rozprowadzamy podsmażony szpinak. Następnie obsypujemy tę część startym żółtym serem. Przykrywamy drugą połową ciasta i lekko dociskamy, aby wierzchnia warstwa lepiej przylgnęła.
Odkrawamy brzegi ciasta tak, aby zyskało stożkowy kształt. Po obu zewnętrznych stronach nacinamy pasy szerokości około 1,5 – 2 cm (gałęzie choinki), zostawiając pośrodku około 2-centymetrowy rdzeń. Każdy taki pas ciasta skręcamy delikatnie. Z odkrojonego ciasta wycinamy gwiazdkę i umieszczamy ją na czubku choinki, a pozostałe ciasto zagniatamy i tworzymy z niego pień choinki.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
Jak Wam się podoba tego typu przekąska?