Chleb z grubą chrupiącą skórką

18 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1334751347

składniki:
3 szklanki mąki ( orkiszowa 1100, pół na pół z chlebową i razową pszenna)
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki chłodnej wody

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w zimnej wodzie i mieszamy z pozostałymi składnikami ( mieszamy krótko do połączenia się składników lecz nie wyrabiamy)
Ciasto wykładamy na ścierkę suto obsypaną mąką. Można umieścić ścierkę z ciastem w druszlaku i przykryć. Odstawić na całą noc do wyrośnięcia około 12 – 18 h
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym do 250 stopni.
Po nagrzaniu wyciągamy garnek z piekarnika i energicznym lecz w miarę delikatnym ruchem wykładamy chleb bezpośrednio ze ścierki do garnka. Szybko przykrywamy przykrywką ( również nagrzaną) i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez pierwsze 15 – 30 minut z przykrywką a następne 30 minut bez przykrywki tak aby chlebek się z góry zarumienił.

Smacznego !

Rada: Można użyć do chleba 200 g sera Gorgonzola lub pomidorów suszonych w oliwie, wtedy zwiększamy drożdże do 15 g.

Chleb nie należy wyrabiać, przez noc sam się dokładnie połączy z wszystkimi składnikami.

Chleb się zawsze udaje :) Ma grubą i chrupiącą skórkę :)



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...