Chleb z grubą chrupiącą skórką

18 kwietnia 2012, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1334751347

składniki:
3 szklanki mąki ( orkiszowa 1100, pół na pół z chlebową i razową pszenna)
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki chłodnej wody

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w zimnej wodzie i mieszamy z pozostałymi składnikami ( mieszamy krótko do połączenia się składników lecz nie wyrabiamy)
Ciasto wykładamy na ścierkę suto obsypaną mąką. Można umieścić ścierkę z ciastem w druszlaku i przykryć. Odstawić na całą noc do wyrośnięcia około 12 – 18 h
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym do 250 stopni.
Po nagrzaniu wyciągamy garnek z piekarnika i energicznym lecz w miarę delikatnym ruchem wykładamy chleb bezpośrednio ze ścierki do garnka. Szybko przykrywamy przykrywką ( również nagrzaną) i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez pierwsze 15 – 30 minut z przykrywką a następne 30 minut bez przykrywki tak aby chlebek się z góry zarumienił.

Smacznego !

Rada: Można użyć do chleba 200 g sera Gorgonzola lub pomidorów suszonych w oliwie, wtedy zwiększamy drożdże do 15 g.

Chleb nie należy wyrabiać, przez noc sam się dokładnie połączy z wszystkimi składnikami.

Chleb się zawsze udaje :) Ma grubą i chrupiącą skórkę :)



FORUM - bieżące dyskusje

Odciski na palcach stóp
Im dłużej się naciska te same części stopy ,tym większe ryzyko odcisków....
Najdziwniejsze prace domowe Waszych…
Napisanie wiersza. No nie każde dziecko to materiał na poetę:)
Nocleg Rewa
Ceny i w domkach już oszalały, taniej i przyjemniej jest wyjechać za granicę, naprawdę....
Zazdrość o byłą partnerkę chłopaka…
Wiele dziewczyn jest zadrosnych, bo czują się niepewnie w związku, czyli facet...