Chleb z grubą chrupiącą skórką

Avatar photo
18 kwietnia 2012,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

file1334751347

składniki:
3 szklanki mąki ( orkiszowa 1100, pół na pół z chlebową i razową pszenna)
1 łyżeczka soli
5 g świeżych drożdży
1 i 1/3 szklanki chłodnej wody

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w zimnej wodzie i mieszamy z pozostałymi składnikami ( mieszamy krótko do połączenia się składników lecz nie wyrabiamy)
Ciasto wykładamy na ścierkę suto obsypaną mąką. Można umieścić ścierkę z ciastem w druszlaku i przykryć. Odstawić na całą noc do wyrośnięcia około 12 – 18 h
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym lub garnkiem żeliwnym do 250 stopni.
Po nagrzaniu wyciągamy garnek z piekarnika i energicznym lecz w miarę delikatnym ruchem wykładamy chleb bezpośrednio ze ścierki do garnka. Szybko przykrywamy przykrywką ( również nagrzaną) i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez pierwsze 15 – 30 minut z przykrywką a następne 30 minut bez przykrywki tak aby chlebek się z góry zarumienił.

Smacznego !

Rada: Można użyć do chleba 200 g sera Gorgonzola lub pomidorów suszonych w oliwie, wtedy zwiększamy drożdże do 15 g.

Chleb nie należy wyrabiać, przez noc sam się dokładnie połączy z wszystkimi składnikami.

Chleb się zawsze udaje :) Ma grubą i chrupiącą skórkę :)



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.