Chleb razowy z orzechami

26 października 2009, dodał: Tomanek
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
– 50 g drożdży
– 2 płaskie łyżeczki soli
– 0,5 l maślanki
– 300 g mąki razowej
– 200 g mąki żytniej
– ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
– ½ szklanki siemienia lnianego
– ½ szklanki pestek dyni
– ½ szklanki ziaren słonecznika

Przygotowanie:
Sól mieszamy z mąkami i orzechami i ziarnami w misce. Maślankę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże. Do uformowanego dołka w mącznej mieszance wlewamy maślankę z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wypuszczenia baniek przez drożdże. Następnie mieszamy i czekamy aż ciasto podwoi objętość. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki o wymiarach 10 cm x 25 cm. Powierzchnię ciasta wyrównujemy drewnianą łyżką maczaną w zimnej wodzie. Do piekarnika wstawiamy naczynie z gorącą wodą. Pieczemy ok. 2 h w temp. 180 stopni.

file1256592603

Przepis dodany przez: [email protected]