„chińska” zupa

20 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

"chińska" zupa z kurczaka

z prawdziwą chińszczyzną chyba niewiele ma wspólnego ale trzymałam się ściśle przepisu ( mimo wszystko bardzo smaczny eksperyment kulinarny )

Składniki:
2 piersi kurczaka, sól. pieprz, 1 por, 2 marchewki,2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 szklanka drobno poszatkowanej białej kapusty, 2 łyżki oleju,, 1 litr rosołu, 10 dag. szklistego makaronu, 2 łyżki sosu sojowego, szczypta cukru.
Wykonanie:
Mięso z kurczaka opłukać, osączyć, posypać solą, pieprzem i drobno pokroić. Warzywa obrać i umyć. Por i cebulę pokroić w paski, natomiast naciętą wzdłuż marchewkę w cienkie plasterki.
Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Warzywa dusić przez 2 min. na rozgrzanym oleju, następnie dodać mięsko i rosół. Gotować 15 min. na małym ogniu. Makaron włożyć na 10 min. do wrzącej wody, odcedzić i podgrzewać jeszcze 5 min. w zupie. Tak przygotowaną zupę doprawić do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem.
Smacznego !!!

 

nadesłała: Vesper