Chili Con Carne z sałatką z ogórków i awokado

13 listopada 2019, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Chili Con Carne z sałatką z ogórków i awokado

Składniki (dla 4 osób):
– 6 łyżek oliwy z oliwek
– 500 g wołowiny gulaszowej
– 2 cebule
– 1 puszka pomidorów bez skórki (800 g)
– ¼ łyżeczki curry w proszku
– po 1 łyżeczce mielonego kminu rzymskiego i suszonego oregano
– sól i pieprz
– 2 czerwone papryki
– po 1 pęczku natki pietruszki i kolendry
– 2 puszki fasoli Kidney (masa po odsączeniu zalewy 1 puszki 255 g)
– ½ główki sałaty
– 1 łyżka octu jabłkowego
– 1 ogórek sałatkowy
– 2 awokado
– sok z 1 limonki

Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na temp. 160oC. W dużej brytfannie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy wołowinę. Wyjmujemy ją i odstawiamy. Cebule obieramy i kroimy w talarki. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy cebulę. Zalewamy pomidorami z puszki (wraz z sokiem) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy wołowinę i całość doprawiamy chili, kinem rzymskim, oregano, 2 łyżeczkami soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wstawiamy do piekarnika na środkową półkę i dusimy pod przykryciem około 2 i ½ godziny.
Papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i białe błony. Połówki papryki płuczemy i kroimy w paski. Pietruszkę i kolendrę płuczemy, osuszamy, obrywamy listki i drobno siekamy. Fasolę płuczemy na sicie i pozostawiamy do odcieknięcia. Z piekarnika wyjmujemy brytfannę z duszoną wołowiną i dodajemy pół porcji papryki, siekaną pietruszkę oraz fasolę. Chili con carne wstawiamy ponownie do piekarnika i dusimy pod przykryciem ok. 40 min.
Przygotowujemy sałatkę. Sałatę czyścimy, rwiemy na kawałki, płuczemy, odwirowujemy w wirówce do sałaty i przekładamy do salaterki. Pozostałą oliwę z oliwek mieszamy z octem, solą i pieprzem. Ogórek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do dressingu wrzucamy plasterki ogórka, pozostałą paprykę i kolendrę, całość mieszamy i układamy na sałacie.
Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w paski. Kawałki awokado skrapiamy sokiem z limonki i dekorujemy nimi sałatkę. Podajemy z chili con carne. Danie to komponuje się z gotowymi tortillami i dynią z piekarnika.

Wartość odżywcza 1 porcji: ok. 720 kcal, 25 g białka, 46 g tłuszczu, 50 g węglowodanów

Przepis pochodzi z książki: Jurgen Vormann, Karola Wiedemann: Dieta odkwaszająca organizm wydanej nakładem Wydawnictwa Esteri



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...