Chaczapuri z szpinakiem i ziemniakami
Jako, że jestem wegetarianką staram się przekonać moich znajomych, że dania wegetariańskie mogą być równie pyszne jak mięsne. Dlatego, na każdym naszym grillowaniu występuje chaczapuri.
Najpierw robię bardzo proste ciasto poprzez połączenie mąki z wodą i solą, które następnie odkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowuje farsz, obieram i gotuję ziemniaki, nastęnie ugniatając je na puree. Póżniej dodaje do nich szpinak ( w zależności od pory roku – świeży lub mrożony). Ciasto rozwałkowuje na cienkie placki, które wypełniam wcześniej przygotowanym farszem. Najbardziej zadziwiający gości jest wygląd chaczapuri, które wyglądem przypominają okrągłe spłaszczone paczuszki. Tak przygotowany placek, uprzednio podsmazony na patelni bez tłuszczu, zawijam w sreberko. Na rozgrzany ruszt nakładam chaczapuri i ponownie je podgrzewam, co nadaje im jeszcze wiecej chrupkości. Do do tego obowiązkowo ketchup lub sos barbecue. Taki grill gwarantuje zawsze udaną imprezę!