Celiakia – fakty i mity | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Celiakia – fakty i mity

28 kwietnia 2023, dodał: malwina.dietetyk
Artykuł zewnętrzny

Celiakia, to trwająca całe życie choroba o podłożu genetycznym. Dochodzi w niej do nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego pod wpływem spożycia glutenu – białka zapasowego zawartego w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. Na temat celiakii można spotkać w ostatnim czasie wiele mitów. Kilka z nich postaram się przytoczyć i wyjaśnić.

dieta bezglutenowa

 

Celiakię można zdiagnozować wykonując badania krwi, gastroskopię lub badania genetyczne – FAKT

Diagnostykę celiakii niezależnie od wieku osoby należy rozpocząć od oznaczenia we krwi stężenia:

  • przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej w klasie IgA,
  • przeciwciał w klasie IgA.

Kolejnym wykonanym badaniem powinna być gastroskopia z pobraniem wycinków jelita cienkiego. W ostatniej kolejności można zrobić panel genetyczny w kierunku tej choroby.

Po ustąpieniu objawów, chory z celiakią może z powrotem zacząć spożywać gluten – MIT

Jedynym sposobem leczenia celiakii jest sumienne stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. Unikanie glutenu powoduje wycofanie zmian zanikowych w jelicie cienkim, a także obniżenie ilości przeciwciał we krwi. Wpływa to na poprawę stanu zdrowia, samopoczucia i ustąpienie objawów choroby.

 

Osobie chorej na celiakię może zaszkodzić bardzo mała porcja glutenu – FAKT

Nawet najmniejsze ilości glutenu są dla takich osób szkodliwe. Prowadzi on do zaniku kosmków jelita cienkiego, które odpowiadają za zwiększanie jego powierzchni wchłaniania składników odżywczych. W wyniku upośledzonego przyswajania pokarmu, dochodzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych.

Celiakia charakteryzuje się głównie objawami pochodzącymi z przewodu pokarmowego – MIT

Celiakia to choroba, która może dawać bardzo różne objawy. Mogą one pochodzić z przewodu pokarmowego lub ze strony innych układów i narządów.

  • Układ pokarmowy – przewlekła biegunka, zaparcia, wzdęcia brzuch, przewlekłe bóle brzucha, wymioty, brak apetytu, spadek masy ciała, niedobór masy ciała
  • Układ krwionośny – niedokrwistość z niedoboru żelaza, niedokrwistość megaloblastyczna
  • Układ ruchu – osteoporoza, osteopenia, zapalenie stawów
  • Układ nerwowy – depresja, zaburzenia lękowe, padaczka, migrena
  • Układ rozrodczy – zaburzenia miesiączkowania, poronienia, wczesna menopauza, bezpłodność
  • Jama ustna – afty, niedorozwój szkliwa zębowego

Na celiakię chorują zarówno dzieci, jak i dorośli – FAKT

Kiedyś nazywana „rzadkim schorzeniem małych dzieci, z którego wyrasta się po kilku latach diety”. Z biegiem czasu, teoria ta uległa modyfikacji. Teraz uważa się, że może ona ujawnić się w każdym wieku, zarówno u niemowląt, jak i w okresie dorastania. Obecnie najczęściej wykrywa się celiakię u osób w wieku od 30 do 50 lat, choć zdarzają się przypadki choroby u 80-latków.

Nieleczona celiakia nie jest groźna – MIT

W przypadku celiakii źle leczonej, skutkiem złego wchłaniania substancji odżywczych są przede wszystkim niedobory mikro- i makroelementów, zmęczenie, niedokrwistość z niedoboru żelaza, osteoporoza. Ze strony układu nerwowego możemy zauważyć depresję, padaczkę, migreny. Nieprzestrzeganie diety bezglutenowej zwiększa również ryzyko pojawienia się np. cukrzycy typu 1.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz