Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowo-ziołowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
makaron Cannelloni
mielone mięso (np. karczek lub łopatka) ok. 0,7 kg
pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
ser żółty (w plasterkach lub starty)
cebula
czosnek świeży lub granulowany
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
śmietana – niecałe pół szklanki
Mięso podsmażyć i przyprawić do smaku. Dodać przetarte pomidory z puszki (zostawić sobie pół szklanki, sos posłuży do zalania makaronu w naczyniu). Całość dusić kilka minut, do zredukowania się sosu. Ostudzić na tyle, by nadal było ciepłe.
Surowe (nie gotowane) rurki nadziać mięsem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (spód i boki wysmarować wcześniej śmietaną). Całość zalać pozostałym przecierem z pomidorów.
Całość przykryć/posypać serem i zapiekać ok. 40 min. w temp. 180 st. C (z termoobiegiem) pod przykryciem! Kolejne 10 min. zapiekać bez przykrycia, aż do uzyskania zrumienionego koloru sera.