Cannelloni z mięsem mielonym w sosie pomidorowo-ziołowym

Avatar photo
12 kwietnia 2013,
dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
makaron Cannelloni
mielone mięso (np. karczek lub łopatka) ok. 0,7 kg
pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy
ser żółty (w plasterkach lub starty)
cebula
czosnek świeży lub granulowany
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano)
śmietana – niecałe pół szklanki

Mięso podsmażyć i przyprawić do smaku. Dodać przetarte pomidory z puszki (zostawić sobie pół szklanki, sos posłuży do zalania makaronu w naczyniu). Całość dusić kilka minut, do zredukowania się sosu. Ostudzić na tyle, by nadal było ciepłe.
Surowe (nie gotowane) rurki nadziać mięsem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (spód i boki wysmarować wcześniej śmietaną). Całość zalać pozostałym przecierem z pomidorów.
Całość przykryć/posypać serem i zapiekać ok. 40 min. w temp. 180 st. C (z termoobiegiem) pod przykryciem! Kolejne 10 min. zapiekać bez przykrycia, aż do uzyskania zrumienionego koloru sera.

Cannelloni z mięsem mielonym

file1365771254



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....