Buraczki zasmażane

25 listopada 2011,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jedna z najstarszych wersji jarzynki z buraczków – na ciepło-i zaciągnięte mąką . Doskonale pasują mi do obiadu odtwarzającego stare smaki kuchni polskiej .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 3 średnie buraki
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 1 łyżka  mąki
  • ocet owocowy do smaku ( doskonały jest jabłkowy lub wiśniowy )

Buraki ugotować w łupinie. Obrać. Ostudzić. Utrzeć na średniej tarce jarzynowej. Masło rozpuścić w garnuszku. Włożyć na nie buraczki. Posolić. Skropić octem. Oprószyć mąką. Wymieszać.  Chwilę ogrzewać, tak aby mąka przestała być surowa.

Zależnie od tego jakie są buraczki można je lekko posłodzić cukrem lub odrobiną miodu.

file1322247264



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...