Buraczki zasmażane

25 listopada 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jedna z najstarszych wersji jarzynki z buraczków – na ciepło-i zaciągnięte mąką . Doskonale pasują mi do obiadu odtwarzającego stare smaki kuchni polskiej .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 3 średnie buraki
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • 1 łyżka  mąki
  • ocet owocowy do smaku ( doskonały jest jabłkowy lub wiśniowy )

Buraki ugotować w łupinie. Obrać. Ostudzić. Utrzeć na średniej tarce jarzynowej. Masło rozpuścić w garnuszku. Włożyć na nie buraczki. Posolić. Skropić octem. Oprószyć mąką. Wymieszać.  Chwilę ogrzewać, tak aby mąka przestała być surowa.

Zależnie od tego jakie są buraczki można je lekko posłodzić cukrem lub odrobiną miodu.

file1322247264



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak rozmawiać z małym dzieckiem o j…
Mówmy dziecku o swoich potrzebach i uczuciach. Dawanie jasnych komunikatów – jak twoje zachowanie...
Jak poznałyście i zakochałyscie się…
Ja swojego przyszłego męża poznałam na dyskotece. To były czasy pięknej młodości,beztroskiej i niezapomnianej zabawy.
Wzór na spodniach
Choć wydaje się to kłopotliwe, stworzenie stylizacji ze spodniami we wzory nie jest...
wzdęcia
Dobrym sposobem na wzdęcia są herbatki ziołowe. Osobom, które często mają problem z uciskającymi...