Buniowo-budyniowo
Kruche babeczki z budyniem.
Czas: 30 minut
Składniki:
10 dag kruchych ciasteczek kakaowych
5 dag masła + masło do wysmarowania foremek (1 łyżeczka)+ 1 łyżka do masy budyniowej
4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek
2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy (mały tzn. taki na pól litra mleka)
Utrzeć ciasteczka z masłem. Foremki do tartinek (6 o średnicy 10 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki foremek do tartinek (takich o średnicy ok 10 cm).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C. Wstawić foremki i piec 40 minut.
Wyjąć. Ostudzić.
Zagotować mleko (po odlaniu 1/2 szklanki) z 1 łyżką masła i cukrem. Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń. Przestudzić. Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki – obłożyć owocami, kawałkami czekolady i co tam kto lubi.
Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach, bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały.