Buniowo-budyniowo

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Kruche babeczki z budyniem.

Czas: 30 minut

Składniki:

10 dag kruchych ciasteczek  kakaowych

5 dag masła + masło do wysmarowania foremek (1 łyżeczka)+ 1 łyżka do masy budyniowej

4 łyżeczki bułki tartej do wysypania foremek

2 szklanki mleka

1 budyń waniliowy (mały tzn. taki na pól litra mleka)

Utrzeć ciasteczka z masłem. Foremki do tartinek (6 o średnicy 10 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masę z ciasteczek podzielić na 4 części i wyłożyć nią spody i boki  foremek do tartinek (takich o średnicy ok 10 cm).

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 * C. Wstawić foremki i piec 40 minut.

Wyjąć. Ostudzić.

Zagotować mleko (po odlaniu 1/2 szklanki) z 1 łyżką masła i cukrem. Rozrobić budyń z pozostałym mlekiem i ugotować gęsty budyń. Przestudzić. Nałożyć porcje masy budyniowej na kruche babeczki – obłożyć owocami, kawałkami czekolady i co tam kto lubi.

Oczywiście przed podaniem wyjąć babeczki z foremek- u mnie musiałam fotografować ciepłe w foremkach, bo inaczej by do zdjęcia nie doczekały.

file1285438314



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...