Buraczki z olejem wersja 2

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zdrowa, smaczna, prosta w przygotowaniu, tania surówka.

Czas: 30 minut (lub 10, jeśli mamy gotowe buraczki zawekowane)

Składniki:

3 buraczki (lub słoiczek zawekowanych buraczków na surówkę – zwykłe nie zakwaszane, nie solone)

1/2 cebulki (małej)

1/2 białej części pora

sok z cytryny

sól

pieprz mielony

3 łyżki oleju z pestek winogron

miód płynny  do smaku

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Buraczki ugotować do miękkości. Ostudzić. Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej (grube oczka). Dodać usiekaną drobno cebulę i pokrojony w paseczki por. Doprawić sokiem z cytryny, solą,  miodem, olejem i pieprzem mielonym. Wymieszać.

Podawać posypane  szczypiorkiem.

file1285442405



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz