Bułka prawie drożdżowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 2 łyżki zakwasu
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka + 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ksylitolu
Przygotowanie:
1. Składniki łączymy mieszając bardzo dokładnie
2. Ciasto nakładamy do kokilek i odstawiamy, by wyrosło
3. Gdy ciasto wyrośnie, jajko ubijamy widelcem i smarujemy nim wierzch ciasta.
4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C w piekarniku z termoobiegiem, przez 20 minut
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”