Budyń z Amaretto
Artykuł zewnętrzny
Domowy budyń o migdałowym smaczku.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 3/4 litra mleka 3,2 %
- 2 łyżki masła
- Syrop Amaretto
- 1/4 szklanki wody
- 2 żółtka
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej ( z lekką ,, górką „)
- świeże maliny do posypania
Zagotować wodę z masłem i 5 łyżek syropu Amaretto . Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .
Przelać do 4 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać malinami , polać delikatnie syropem Amaretto.