Budyń z Amaretto

3 sierpnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Domowy budyń o migdałowym smaczku.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 3/4  litra mleka 3,2 %
  • 2 łyżki masła
  • Syrop  Amaretto
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 żółtka
  • 5  łyżek mąki ziemniaczanej ( z lekką ,, górką „)
  • świeże maliny do posypania

Zagotować wodę z masłem i 5 łyżek syropu Amaretto . Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Dolać mleko ( 1/2 szklanki zostawić ) i ponownie zagotować .Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną i wlać na gotujące się mleko. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje .

Przelać do 4 czarek .Zostawić by lekko przestygł. Posypać malinami , polać delikatnie syropem Amaretto.

file1280817803