Budda bowl, inaczej miska Buddy lub mocy, składa się z wielu składników, podanych w jednym naczyniu. Danie zawiera produkty zbożowe typu makaron, ryż, kuskus, czy kasza oraz białko np. mięso, tofu, soczewica, ciecierzyca. Do tego dochodzą warzywa oraz dodatki w postaci sosu i przypraw. Finalna kompozycja zależy wyłącznie od upodobań konsumenta. Budda bowl jest w pełni zbilansowanym posiłkiem, ponadto posiada mnóstwo wartości odżywczych i zdrowotnych.
Co nieco o misce mocy
Nazwa wzięła się od Buddy Siakjamuniego, który krążył po wiosce z miską na jedzenie. Napełniał ją przeróżnymi składnikami. Inna historia nawiązuje z kolei, do jego kształtu brzucha i śmiesznej fałdki.
dodatki ( sok z cytryny, oliwa, olej, orzechy, pesto, jogurt, kiełki, szczypior )
dobre tłuszcze ( awokado, orzechy, oliwa, sezam, pestki dyni )
Produkty możecie podawać w dowolnej postaci – zarówno smażone, surowe, grillowane, jak i pieczone. Ważna jest różnorodność, śmiało możecie wszystko mieszać. Dzięki temu zapewnicie sobie posiłek pełen smaków i wartości odżywczych. Jest , to również świetny sposób na zużycie resztek jedzenia, aby się nie zmarnowały. Tutaj macie dowolność, dodawajcie po prostu to co lubicie najbardziej.
Komosę zalejcie wodą, dodajcie sól oraz pieprz. Gotujcie pod przykryciem na małym ogniu, przez ok 20 minut. Migdały podprażcie na suchej patelni. Bataty pokrójcie w kosteczkę i wymieszajcie z przyprawami oraz oliwą. Wyłóżcie kawałki na papierze i pieczcie przez 15 minut w 220 stopniach. Po tym czasie rozłóżcie na nich ciecierzycę i również doprawcie do smaku. Po 5 minutach pieczenia, skropcie je oliwą. Teraz pora na ananasa. Pokrojony w kosteczkę wymieszajcie z komosą, ciecierzycą, batatami i migdałami. Dodajcie natkę pietruszki i polejcie sosem tahini (wystarczy zmiksować wszystkie składniki )
Z awokado i szpinakiem
Co kupić?
pół szklanki suchej komosy ryżowej
¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy
1 marchewka
3 pieczarki
szczypta oregano
2 garści szpinaku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 awokado
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
ulubiony sos
Przygotowanie:
Komosę ugotujcie w osolonej wodzie i pod koniec dolejcie soku z cytryny. Marchewkę zetrzyjcie na tarce, a ciecierzycę podprażcie na suchej patelni wraz z papryką. Z kolei pieczarki pokrojone w plastry, podsmażcie z oliwą i oregano. Szpinak włóżcie do miski i połączcie z komosą oraz warzywami. Awokado połóżcie na wierzch. Całość posypcie ciecierzycą oraz polejcie wybranym sosem.
Wegańska wersja z pastą z czerwonej fasoli
W tej wersji Budda Bowl nie występuje ryż czy kasze, składa się bowiem wyłącznie z warzyw i pysznej pasty fasolowej z dodatkiem dużej ilości sosu musztardowo-miodowego.
Co kupić:
puszka czerwonej fasoli lub ugotowana fasola (szklanka) plus 1 łyżka
Przygotować pastę z fasoli: fasolę zblendować z dodatkiem soku i z oliwą oraz pomidorkami suszonymi. Dip: sos musztardowy zmieszać z sokiem z limonki i miodem. Warzywa układamy tak: najpierw na spodzie miski układamy sałaty, polewamy je dipem musztardowym, potem obok kładziemy pomidorki, ciecierzycę, łyżka fasoli czerwonej, pestki słonecznika, buraka pokrojonego w kostkę, na środek kładziemy pastę fasolową.
Z ryżem i tofu
Co kupić?
300 g ryżu
awokado
czerwona kapusta
świeży ogórek
kolendra
pół opakowania tofu
szczypta słodkiej papryki
4 łyżki ciecierzycy
połowa czerwonej papryki
oliwa
limonka
sól
Przygotowanie:
Tofu pokrojone w kawałki wymieszajcie z oliwą oraz papryką. Następnie podsmażcie to na patelni. Pozostałe warzywa potnijcie na małe kawałki. Ryż ugotujcie według instrukcji na opakowaniu i wymieszajcie go z resztą rzeczy. Dodajcie sól i gotowe.
Z kurczakiem i camembertem
Co kupić?:
50g ryżu
100g piersi z kurczaka
1 ogórek
pół marchewki
kurkuma
garść sezamu
40g sera camembert
oliwa
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ryż ugotujcie jak zwykle, a pod koniec dorzućcie kurkumę. Kurczaka umyjcie, pokrójcie, dodajcie przyprawy i podsmażcie. Camembert, ogórek oraz marchewkę potnijcie w słupki i wymieszajcie z ryżem oraz kurczakiem. Na koniec posypcie całość sezamem.
Z łososiem i ziemniakami
Co kupić?:
100g łososia świeżego
50g mozzarelli
2 pomidory zwykłe lub koktajlowe
3 szparagi
ulubione przyprawy
dwa duże ziemniaki
rukola
oliwa
Przygotowanie:
Łososia umyjcie, odetnijcie skórę i dodajcie ulubione przyprawy. Następnie zawińcie go w folię aluminiową. Możecie też kupić już zrobionego łososia np. gotowanego. Ziemniaki pokrójcie na ćwiartki, polejcie oliwą i posypcie solą. Wyłóżcie je na blaszce i pieczcie w 220 stopniach przez 20 minut. Po tym czacie dorzućcie łososia na 15 minut, ale zmniejszcie temperaturę do 180 stopni. Pomidory oraz mozzarellę musicie pokroić i wymieszać z resztą składników. Na wierzch połóżcie rukolę.
Z batatami i falafelem
Co kupić?:
12 sztuki batatów / lub gotowe frytki z batatów
50g falafeli
2 pomidorki
1 ogórek
ulubione przyprawy np. papryka, czosnek, sól
2 łyżki kukurydzy
10g oliwy z oliwek
pół cukinii
Przygotowanie:
Falafel możecie kupić już gotowy i przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bataty umyjcie i pokrójcie na kształt frytek, a cukinię na plastry. Wymieszajcie je z oliwą oraz ulubionymi przyprawami i pieczcie w 220 stopniach przez ok 30 minut. Następnie dorzućcie falafele i pieczcie jeszcze 20 minut w 180 stopniach. Warzywa potnijcie i wymieszajcie ze sobą wszystkie składniki.
Ugotować ryż i przygotować sos: do miseczki wlać sos tajski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulkę, przyprawić sokiem z limonki, kminem rzymskim i pieprzem cayenne. Awokado obrać, pokroić w paski, rzodkiewki umyć pokroić na połówki, ciecierzycę podsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem czerwonej cebulki i przypraw. Układamy na środku miski ryż (może to być też kasza bulgur lub kuskus), dookoła układamy warzywa: awokado, pomidorki, ciecierzycę, rzodkiewki, obok dodajemy sosy lub na środek, dekorujemy zielonymi listkami.