Brownie z batatów z orzechami
Artykuł zewnętrzny
To amerykańskie ciasto polubili Polacy, bo jest mocno czekoladowe i posiada fajny słodko-gorzki posmak. Istnieją przeróżne konfiguracje tego przysmaku: można je przygotować z dodatkiem chili czyli na ostro lub z warzyw: z dyni, cukinii, batatów, buraków. Sekretem jest dobrej jakości czekolada. Kakao jest bogatym źródłem flawonoidów roślinnych, które mają działanie przeciwutleniające i – jak wykazały wcześniejsze badania – obniżają ciśnienie krwi i mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego, czekolady o niższej zawartości kakao, mogą nie dawać podobnych korzyści zdrowotnych.
Składniki:
– 2 duże bataty
– ½ szklanki bezglutenowej mąki (ryżowej, kokosowej)
– 4 łyżki gorzkiego kakao
– szczypta soli
– 1½ szklanki daktyli
– szklanka ulubionych orzechów (niesolonych)
Przygotowanie:
Bataty umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Daktyle, zalać wrzątkiem na 15 min, a następnie odsączyć wodę. Przekroić upieczone ziemniaki i łyżką wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć go do większej miski i zmiksować razem z daktylami. Do masy wsypać kakao oraz posiekane orzechy. Całość posypać solą i dokładnie wymieszać. Wyłożyć formę papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec przez 20 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.