Boczniaki smażone z warzywami
Artykuł zewnętrzny
Fantastyczna przekąska z boczniaków, czyli grzybów, które dostępne są na straganach z warzywami i grzybami o każdej porze roku. Można ją serwować z ryżem lub makaronem, dzięki dodatkowi warzyw są świetną propozycją dla osób na diecie i wegetarian. Boczniaki posiadają aż 70 procent białka, oraz nienasycone tłuszcze. Dodatkowo znajdziesz w nich sole mineralne oraz witaminy. Nie zabrakło też wapna, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu oraz jodu. To wszystko sprawia, że boczniaki poprawiają odporność organizmu i pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zaleca się spożywanie boczniaków osobom cierpiącym na cukrzycę i miażdżyce.
składniki:
300 gram boczniaków
cebula
2 marchewki
łodyga selera naciowego
czerwona papryka
łyżka syropu klonowego bez cukru
45 ml sosu sojowego
papryczka chili
3 ząbki czosnku
starty imbir
sok z połowy limonki lub cytryny
oliwa z oliwek lub olej sezamowy
Na oleju podsmażamy pokrojone cienko boczniaki, dodajemy pokrojone w słupki warzywa, czosnek, całość smażymy do miękkości. Na koniec dodajemy imbir, sos z limonki, sos klonowy, posypujemy na koniec sezamem i gotowe!.