Boczek pieczony – najprostszy
Artykuł zewnętrzny
Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
- 1.5 kg boczku ze skórką – chudego ( bez żeberek )
- 3 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki wody
Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek. Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.
Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.
Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ), resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu – kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną.
Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos. Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie się rozpada ).