Boczek pieczony – najprostszy

8 sierpnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Mięsa pieczone w rękawie foliowym do pieczenia to najprostsze co można zrobić.

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

  • 1.5 kg boczku ze skórką – chudego ( bez żeberek )
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki wody

Z oleju i przypraw zrobić pastę i natrzeć nią boczek. Włożyć w zamykany pojemnik i zostawić w lodówce przez 24 godziny. Umieścić w rękawie foliowym, wlać wodę  i zamknąć zapinką. Piec w rozgrzanym do 200 * C piekarniku przez 1,5 godziny.

Wyjąć . Rozciąć ostrożnie rękaw i zlać do jakiegoś naczynia sos z pieczenia.

Piekę zawsze większy kawałek. Część jemy na ciepło na obiad ( lub z pieczywem ), resztę zostawiam na zimno do chleba , albo do zrobienia bigosu  – kapustę z grzybami zawsze mam zamrożoną.

Nie odcinam skórki przed pieczeniem bo mam potem lepszy sos. Zawsze można odkroić ją potem ( jest mięciutka i prawie się rozpada ).

file1312810716



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...