Bób – wartości odżywcze i zdrowotne

10 września 2014, dodał: kola1623
Artykuł zewnętrzny
Bób to warzywo strączkowe, jednoroczne które posiada bogactwo wartości odżywczych. Kiedy kończy się sezon truskawkowy, powoli również wiśniowy nadchodzi sezon „bobobrania”. Owocem bobu jest duży, lekko spłaszczony, mierzący ok. 12 cm strąk, koloru kremowego, żółtego lub zielonego. Co takiego niezwykłego kryje w sobie?
IMG_7805 kopia
Jedna szklanka gotowanego bobu zawiera około  188 kcal oraz 33g węglowodanów. Żywieniowcy zalecają włączanie tego warzywa do diety ze względu na wysoką wartość biologiczną białka i niewielką zawartość tłuszczu. Zawartość błonnika:  9g. A jedna porcja bobu jest w stanie zaspokoić prawie 1/3 dziennej zalecanej dawki (25-35g) tego składnika.

Wartość odżywcza w 100 g bobu:

Witaminy

Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna – 0,711  mg
Kwas pantotenowy – 0,157 mg
Witamina B6  – 0,072 mg
Kwas foliowy –  104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K – 2,9 μg

Minerały

Wapń – 36 mg
Żelazo  – 1,50 mg
Magnez  – 43 mg
Fosfor – 125 mg
Potas  – 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk  – 1,01 mg
Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, a tym samym obniża stężenie cholesterolu LDL we krwi. Z kolei dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu i wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Bób powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na choroby układu krążenia, w diecie kobiet w ciąży, pod warunkiem że nie cierpią na cukrzycę ciążową. Bobu powinny unikać osoby, które mają problemy z układem pokarmowym, ponieważ powoduje wzdęcia i nadmierną fermentację w jelitach.

A co można przygotować z bobu? Sałatkę, zupę krem, tarte, spaghetti, roladki, pasty.

IMG_7802 kopia
Tekst i zdjęcia: keepfitandbebeauty.blogspot.com
Źródło danych: USDA National Nutrient data base

zobacz również:

  1. Bób – różne przepisy na dania z bobu
  2. Ciasta i desery z kaszy manny
  3. Wiosenne pasty kanapkowe
  4. Fasola szparagowa zdrowa dla kobiet