Blok z białej czekolady z bakaliami

22 marca 2023,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

– 400 g mleka w proszku
– 200 g masła extra
– około 160 g cukru lub ksylitolu
– 120 ml wody,
– po garści ulubionych bakalii: pistacje, orzechy, rodzynki, żurawina, płatki róż, wiórki kokosowe, migdały itp.
Do garnka wrzucić pokrojone masło, podgrzać na małym ogniu. Do stopionego masła wlać wodę, wsypać cukier lub ksylitol, wymieszać rózgą, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Dodawać mleko w proszku partiami po 1-3  łyżki cały czas mieszamy.  Dodawać bakalie np: pokruszone orzechy, pokrojone zalane wrzątkiem morele i żurawinę.  Naczynie przeznaczone do wykonania bloku np: blaszkę wąską wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć masę, i wstawić do lodówki na kilka godzin.



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...