Blok z białej czekolady z bakaliami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 400 g mleka w proszku
– 200 g masła extra
– około 160 g cukru lub ksylitolu
– 120 ml wody,
– po garści ulubionych bakalii: pistacje, orzechy, rodzynki, żurawina, płatki róż, wiórki kokosowe, migdały itp.
Do garnka wrzucić pokrojone masło, podgrzać na małym ogniu. Do stopionego masła wlać wodę, wsypać cukier lub ksylitol, wymieszać rózgą, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na kilka minut do przestudzenia. Dodawać mleko w proszku partiami po 1-3 łyżki cały czas mieszamy. Dodawać bakalie np: pokruszone orzechy, pokrojone zalane wrzątkiem morele i żurawinę. Naczynie przeznaczone do wykonania bloku np: blaszkę wąską wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, i wstawić do lodówki na kilka godzin.