Blińczyki leningradzkie ze słodką kapustą
Artykuł zewnętrzny
Naleśniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- Olej do smażenia
Składniki zmiksować na na gładką masę. Smażyć cienkie naleśniki po jednej stronie.
Farsz:
- 1kg słodkiej kapusty
- 2 jajka
- 15dkg cebuli
- sól, pieprz
- olej (smaczniejsze jest masło)
Kapustę poszatkować i obsmażyć porcjami na patelni (nie rumieniąc).
Przekładać do garnka i dusić z jajami, posiekaną cebulą, olejem, pieprzem i solą.
Gotową nakładać na usmażoną stronę naleśników, składać w kopertę i układać na patelni.
Podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor.
Potrawa dość pracochłonna, ale warta zachodu.
Jest to stary przepis, który dzisiaj pewnie nosiłby nazwę blińczyków petersburskich.