Bitki w miodzie

8 lutego 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny


Czas przygotowania: 25 min.

Składniki:

– 4 kotlety z kością (po 20 dag) schabowe lub z karkówki

– 2 łyżki oleju do smażenia

– 2 łyżki rumu

– 300 ml soku pomarańczowego

– łyżka miodu

– łyżka sosu sojowego jasnego

– tymianek

– owoce jałowca

– sól, pieprz


Przygotowanie:


Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ładnie na gorącym tłuszczu (ok. 5 min.) w grillowej patelni. Wyjąć, posypać tymiankiem i zawinąć w folię. Pozostały tłuszcz zalać rumem i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać tymianek, sos i miód, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 min. Bitki w sosie podawać z warzywami.