Bitki w miodzie
Artykuł zewnętrzny
Czas przygotowania: 25 min.
Składniki:
– 4 kotlety z kością (po 20 dag) schabowe lub z karkówki
– 2 łyżki oleju do smażenia
– 2 łyżki rumu
– 300 ml soku pomarańczowego
– łyżka miodu
– łyżka sosu sojowego jasnego
– tymianek
– owoce jałowca
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć ładnie na gorącym tłuszczu (ok. 5 min.) w grillowej patelni. Wyjąć, posypać tymiankiem i zawinąć w folię. Pozostały tłuszcz zalać rumem i odparować. Wlać sok pomarańczowy, dodać tymianek, sos i miód, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, włożyć mięso i dusić ok. 15–20 min. Bitki w sosie podawać z warzywami.