Biszkopt, przepis sprawdzony i niezawodny

1 grudnia 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Ten przepis wykorzystuję od lat – biszkopt zawsze się udaje i pięknie wyrasta!

składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru (szkl. poj. 200ml)
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek lodowatej wody
  • 1 op. 16g cukru wanilinowego Delecta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ew. skórka otarta z jednej cytryny
  • do formy: 1 łyżeczka masła + 1 łyżka bułki tartej
  • sposób przygotowania:

    Dno formy (np. tortownicy o śr.28 cm) smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Mąki przesiewamy razem z  proszkiem do pieczenia. Jajka umyć, rozbić oddzielając ostrożnie białka od żółtek. Do białek dodajemy 2 szczypty soli i naczynie wstawiamy do lodówki. Żółtka ubijamy z 3/4 szkl. cukru zw. i cukrem waniliowym na puszystą masę. Robimy to bardzo dokładnie dodając pomału po 1 łyżce bardzo zimnej wody. Masa powinna być bardzo gęsta i prawie biała. Myjemy dokładnie mieszadła miksera (żeby pozbyć się tłuszczu z żółtek – inaczej białka się nie ubiją) i ubijamy zimne białka. Gdy piana jest dość gęsta dosypujemy 1/4 szkl. cukru i ubijamy dalej na sztywno. Ubitą pianę z  białek przekładamy do żółtek, jednym ruchem wsypujemy na to przesiane mąki i dokładnie mieszamy łyżką zaganiając ciasto od dołu i przekręcając miskę do okoła. Trzeba to zrobić dokładnie żeby nie było grudek – jeśli obie piany są dobrze ubite to nie opadną :-) Masa powinna być lekko lejąca i jakby kleista. Można na koniec dodać skórkę cytrynową. Masę wylewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy ciasto jest upieczone nakłuwając je drewnianą szpadką i sprawdzając czy po wyjęciu jest sucha. Po upieczeniu odstawić biszkopt do całkowitego wystudzenia. Najlepiej upiec go poprzedniego dnia, będzie łatwiej go przekroić. W tortownicy śr.28 cm rośnie mi wysoki nad krawędź i przekrawam go na 3 blaty. Piekąc w formie 25×35 cm. przekrawałam na 2 części.

    Przepis znaleziony wiele lat temu i wykorzystywany przeze mnie już wielokrotnie pochodzi z wydawnictwa „Kolekcja Dobrej Kuchni”

    file1291195237

    Przeczytaj również:

    1. Biszkopt z bananami z kremem
    2. Ciasto orzechowe z alkoholem i dżemem
    3. Puszek migdałowy
    4. Przepisy na ciasta z biszkoptowe
    5. Rozgrzewające zupy



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...