Ciasto puszek migdałowy

26 lutego 2010, dodał: Anullka
Artykuł zewnętrzny

Bardzo smaczne  ciasto, polecam.

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
1 szklanka czubata mąki(poj.250 ml)
3/4 szklanki cukru(poj.250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Krem:

3 budynie waniliowe z cukrem
1/2 litra mleka
1 masło roślinne 250 gram
7 dkg mielonych migdałow
sok z 1/2 cytryny

lukier:

3/4 szklanki cukru pudru(poj.250ml)
sok z 3/4  cytryny
Dodatkowo:
7 dkg płatków migdałowych
czekolada w proszku

Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać.
Na końcu dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 24×28 cm lub tortownicę 26 cm wysmarować lekko tłuszczem. Samo dno posypać lekko bułką tartą. Wlać ciasto i piec w 170 st C około 40 min.
Ugotować budynie. Wystudzone zmiksować z masłem aż będzie puszysta masa. Pod koniec dodać sok z cytryny i mielone migdały. Dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół,posmarować kremem ,przykryć ciastem,dobrze przycisnąć.
Z soku z cytryny i pudru,utrzeć łyżeczką lukier,posmarować pędzelkiem wierzch. Posypać płatkami migdałów oraz czekoladą.
Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Smacznego.

file1267140119



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...